Bodrum Uluslararası Mausoleum Çalıştayı

Bodrum Uluslararası Mausoleum Çalıştayı Sonuçlandı

Bodrum Uluslararası Mausoleum Çalıştayı iki günlük yoğun bir çalışmanın ardından sona erdi.

Bodrum Uluslararası Mausoleum Çalıştayı

Çalıştaya; Türkiye, Danimarka ve Almanya’dan bilim insanları ile Bodrum Müze Müdürlüğü, Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, Muğla Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü, Bodrum Mimarlar Odası, şehir plancıları ve Bodrum halkından izleyiciler katıldı.

Çalıştayın ilk gününde, Mausoleum’daki yerinde gözlemlerden sonra, bürokratlar mevzuata ve arşivlerine ilişkin bilgilendirmelerini, Danimarkalı bilim insanları ise konuya ilişkin sunumlarını yaptılar. Ayrıca çeşitli sivil toplum örgütleri, mimarlar ve Bodrum halkından izleyiciler konuya ilişkin görüş, eleştiri ve önerilerini açık kürsüde dile getirdiler.

İkinci günde bilim insanları; paylaştıkları görüşleri ve gerçekleştirdikleri bilimsel tartışmalarının ardından, mutabık kaldıkları konuları bir sonuç bildirgesinde kayıt altına alarak imzaladılar.

Bir insanlık mirası ve antik dünyanın yedi harikasından biri olan Halikarnas Mozolesi için yapılacak proje çalışmalarındaki büyük sorumluluğunun bilincinde olduklarını ve çalışmanın tüm aşamalarının ulusal ve uluslararası kamuoyuna açık ve şeffaf bir şekilde yürütülmesinin önemini vurgulayan bilim insanları, Mausoleum Müzesi olarak tanımlanan alanın şu anki mevcut durumunun ivedilikle yeniden ele alınması ve yenilenmesi gerektiğini dile getirdiler.

Sonuç bildirgesinde;

  • Mausoleum için yapılacak çalışmaların, antik Halikarnassos kentinin mevcut kalıntılarının (Stadyum, Mars Tapınağı, Dorik Stoa, sur duvarları, tiyatro, Myndos Kapısı vb. gibi) tümü ile birlikte halen devam etmekte olan imar plan revizyonu sürecinde irdelenmesi gerekliliği,
  • Danimarka Bilim Heyeti tarafından uzun yıllardır sürdürülmekte olan bilimsel çalışmalar sonucunda yayınlanmış Mausoleum’un rölövesi ile bugüne kadar pek çok farklı restitüsyon denemeleri içinde bilim camiası tarafından en fazla kabul gören Prof. Dr. Kristian Jeppesen’in restitüsyon önerisi verilerinin, her türlü projeye altlık oluşturmak üzere Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne sunularak Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nda değerlendirilmesinin sağlanması gerektiği,
  • Prof. Dr. Johannes Exner ve Prof. Dr. Kristian Jeppesen tarafından hazırlanan ve değerlendirilmek üzere Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı tarafından çalıştay bilim heyetine sunulan, Mausoleum’un imgelenmesine ve müze olarak işlevsellendirilmesine yönelik canlandırma önerisinin göz önüne alınarak her türlü arkeolojik ve teknik desteğin alınacağı bir avan proje çalışması yapılması gerekliliği hususlarında mutabık kalmışlardır.

Çalıştay sonucunda Vakıf Başkanı Özay KARTAL, tüm çalıştay katılımcılarına teşekkür ederken, antik dünyanın yedi harikasından biri olan Mausoleum’un simgesel, imgesel ve işlevsel bir proje ile canlandırmak üzere yola çıkan bu çalışmanın tamamen sivil bir insiyatif olan Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı tarafından başlatılmasının gururunu yaşadıklarını belirtti.

Total
44
Shares
Bir cevap yazın

Benzer İçerikler