Minye’de Bulunan Firavun Mezarları ve Sonsuz Yaşam Düşüncesi

Ölüm, varoluşsal kaygıların en belirgin ve en güçlü olanıdır. Yok olup gitmek, varolmamak bireyin içsel yaşantısında önemli bir rol oynar. Bu nedenle ölümsüz olarak sonsuza kadar yaşamak ya da yeniden dirilerek ebediyete ulaşmak için insanlar tarih boyunca çeşitli çabalar içine girmiştir.

İnsan; ölümü, sahip olduğu yaşamı ile ertelemiş fakat nihai sonuçtan kaçamamıştır.  Çok tanrılı dinlerden kalan mumyalama işlemi tarihte ilk olarak Mısırlılar tarafından uygulanmaya başlamıştır. Bugün geçmişten günümüze kalan mumyaların en eskileri Mısır uygarlığına aittir.  Mısır’da mumyalama işlemi insan öldükten sonra ruhun yaşayacağı ve o ruhun kendi bedenini arayacağı inancıyla ortaya çıkmıştır. Bu inanışa göre vücudunu bulamayan ruh perişan bir biçimde dolaşmak zorunda kalacaktır. O dönemde ruhunu bu acıdan kurtarmak isteyen ve bunun için yeterli parası olan herkes mumyalanıyordu. Mezarlara konulacak ölülerin, öbür dünyadaki yaşamları için, şöhret ve zenginlikleri ölçüsünde mumyalar yapılırdı.

Kadınların yanakları kırmızıya boyanır, dudakları kırmızılaştırılır ve kaşları boyanırdı.  Bazı mumyalara günlük kıyafetleri giydirilirdi bazen de mumyaların tüm bedenleri okr boyası ile boyanırdı. Bu boya kadınlar için sarı, erkekler içinse kırmızıydı. Daha önce, Türkiye’de yer alan  Çatalhöyük yerleşiminde yapılan kazılarda üzeri kil ile sıvanmış ve kırmızı boya ile boyanmış insan kafatasları bulunmuştu. Kırmızı rengin; kanı, dolayısıyla canlılığı ve var olmayı simgelediğini ele alırsak Mısır ve Çatalhöyük’te yaşamış insanların ortak amacını tespit oluruz. Mumyalama işlemi tamamen bittikten sonra mumyanın yüzüne metal bir maske konulurdu. Maskenin üzerine ölünün yüzü tanınacak şekilde robot resmi kazınırdı. Bu maskenin, ruhun kendi bedenini ararken işini kolaylaştırmak amacıyla konulduğu ifade edilebilir.

Minye’de Firavun Mezarları Bulundu

Mısır’da gerçekleştirilen kazılarda, binlerce yıllık tarihi eserler ortaya çıkarılıyor. Alınan haberlere göre Mısır’ın Minye kentinde düzenlenen arkeolojik kazı alanında 40 lahit ve yaklaşık bin küçük heykelin yer aldığı 8 firavun mezarı bulundu.Tarihi Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Mustafa el-Veziri bölgede yapılan kazıların önümüzdeki 5 yıl boyunca devam edeceğini belirtti.


KAYNAKÇA

Andrews, C(1998) Egyptian Mummies

Akbaş, G. (2012). Mumyalama sanatı. PiVOLKA, 21(7), 12-13.

Habertürk

Uçar/Ay Tedirginliği/Özel arşiv

Total
24
Shares
1 yorum
Bir cevap yazın

Benzer İçerikler