Fransa’nın Burgonya bölgesinde, meşe ormanlarının derinliklerinde sadece ortaçağ teknikleri kullanılarak bir kale inşa ediliyor. Yapımına 18 yıl önce başlanan kale, sadece ortaçağda kullanılan aletler, teknikler ve yapı malzemeleri ile inşa ediliyor.
Guédelon Kalesi’nin yapımına 1997’de başlandı. Burgonya bölgesinin inşaat için seçilmesinin nedeni, bölgede su kaynaklarının, odun elde edilebilecek meşe ormanının ve bir taş ocağının bulunması.
Bu proje, deneysel arkeolojinin en güzel örneklerinden biri olup amacı 13. yüzyılda bir kale yapmanın nasıl zorluklarla olduğunu tahminler üzerine düşünmektense, kaleyi gerçekten inşa ederek anlayabilmek. Ayrıca farkettiğiniz üzere proje 18 yıldır devam eden bir proje, amaç kalenin yapımını bitirmektense, yapım aşamasında yaşananları deneyimlemek.
Bu projeyle ilgili bir detay daha var, inşaat tamamen bir senaryoya bağlı olarak yapılıyor. Senaryoya göre kale Guilbert Courtenay, namı diğer Guilbert de Guédelon isimli alt kademe bir soylu tarafından, zenginliğini ve statüsünü göstermek amacıyla yapılan bir evdir. kalenin sahibi feodal hiyerarşideki yeri düşünülerek mütevazi bir yapı olarak inşa ediliyor. Yine senaryonun ufak bir detayı, kalenin inşaatı 1229 yılında başlandı ve günümüzdeki hali ise 1247 yılındaki hali oluyor.
İnşaat hala devam ediyor ve 2020 yılında biteceği planlanıyor.
Ayrıca Guédelon Kalesi, herkesin ziyaretine açık ve yılda 300 bin kişi tarafından ziyaret ediliyor. İnşaatta çalışanlarda dönemin elbiselerini giymesi, ve inşaat alanında bir ortaçağ restoranı bulunması, ziyaretçiler için ortaçağa bir yolculuk yapma imkanı tanıyor.