Çağdaş Müzecilik:
Çağdaş anlayışla Arkeoloji müzesi bireye, koleksiyonda barınan eserlerin anlamını, yararını ve değerini kavratarak, bilgisini geliştiren bir kurum işlevini üstlenir. Ülkemizde müzelerin sergileme işlevlerinin olması dışında insanların ilgisini kültür varlıklarına çeken, bilgilendirme ve tanıtma gibi görevleri de üstlenmesi gerekir. Dolayısıyla Arkeoloji müzesi, bu eserlerin işlevsel ve sanatsal açıdan öğrenilmesi ile tarihsel ve toplumsal açıdan değerlendirilmesini sağlayarak, Kültür Varlıklarının değerini ülke insanına yansıtacak olan kurumlardan en önemli olandır.
Türkiye’de çağdaş müzecilik anlayışıyla, sergilediği eserleri yansıtan bir mimariye sahip, konferans salonunda etkinlikler düzenlenen, eski eserlerin başarılı sergilenmesiyle dikkati çeken, sürekli yenilikler üreten, uzman kadrosu yeterli, kültürel mirasa zarar verilmesini önleyen, yaşayan-yaşatan bir arkeoloji müzesi olan Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi’ni inceledik:
Türkiye’de Akdeniz Bölgesinde bulunan ve tarihi 14 bin yıl öncesine dayanan, Karahöyük, Gurgum, Germanicia gibi adlarla anılan Kahramanmaraş, ilk çağlardan beri Suriye, Mezopotamya ve Anadolu’yu birbirine bağlayan önemli ticaret yollarının kesiştiği bir noktada yer almaktadır. Bugüne kadar farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir kent olan Kahramanmaraş’ın müzecilik açısından, Türkiye’de müzeciliğin ilk izlerini taşıması ve günümüzde ‘modern müzecilik’ anlayışına sahip olmasından dolayı ayrı bir önemi vardır.
Türkiye’de Müzeciliğin İlk İzleri
Türkiye’de müzeciliğin ilk izlerine, Dulkadiroğlu Beyliği döneminde (13.yy) Kahramanmaraş’ta rastlanılmaktadır. Geç Hitit Dönemi’ne ait mezar stellerinin ve ortostatların bu beylik döneminde Kahramanmaraş Kalesi’nde muhafaza edildiği ve sergilendiği bilinmektedir.
Kahramanmaraş’ta ilk müze 1947 yılında Taş Medrese’de kurulmuş, 1961 yılında Kahramanmaraş Kalesi’ne taşınmıştır. 1975 yılında ise bugünkü mevcut müze binasına taşınmıştır. 2008 yılında yaşatan ve öğreten modern bir müzeye dönüştürülmek üzere bakım, onarım ve teşhir çalışmalarına gidilen müze 2012 yılında tekrar ziyarete açılmıştır.
Yaşayan-Yaşatan Müze
30.000 eseri içeren zengin koleksiyonu ile geçmişe yapılan yolculukla kadim kültürleri yerinde görme imkanı sunan Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi, ilgi çekici detayları barındıran teşhir salonları, ön ve arka bahçe teşhir alanları, çocuklar için oluşturulan aktivite odası ve eğitimlere ayrılan konferans salonu ile yaşayan, yaşatan ve öğreten bir müzedir.
Antik Fil Sergi Salonu, Direkli Mağara Kazısı Canlandırma ve Sergi Salonu, Domuztepe Höyük Kazısı Canlandırma ve Sergi Salonu, Maraş Aslanı ve Hitit Eserleri Sergi Salonu, Mozaik Sergi Salonu, Taş Eserler ve Steller Sergi Salonu, Kronolojik Arkeolojik Eserler Sergi Salonu olmak üzere müzede toplam 7 adet teşhir salonu yer almaktadır.
Kahramanmaraş ve tarihi buluşturan bu güzel yazı için sonsuz teşekkürler. Bilinmeyen kıymetli geçmişten günümüze sıcacık bir tablo olmuş.Yazarımızı tebrik ediyorum