Çalınan Lahit Parçası Yunanistan’a İade Edildi

Yaklaşık 30 yıl önce Amerika’ya kaçırılan kabartmalı lahit parçası, Cuma günü Yunan yetkililere bir töreni ile iade edildi.

M.Ö. 200 yılına tarihlenen eser 180 kg ağırlığında ve 90 cm uzunluğunda. Üzerinde ise Troya Savaşı’ndan bir sahne tasvir ediliyor. En solda ayakta duran, başında miğferi olan bir savaşçı, ortada at üzerinde çıplak ve elinde kılıcı ile saldırır vaziyette betimlenmiş başka bir savaşçı ve en sağda ise saldırıya karşı kendini korumak için kalkanını kaldırmış başka bir savaşçının az bir kısmını görebiliyoruz.

Eser, Manhattan Bölge Savcısı Cyrus Vance Jr. tarafından Yunanistan başkonsolosu Dr. Konstantinos Koutras’a teslim edildi. Koutras eserin Atina’da Ulusal Arkeoloji Müzesi’nde sergileneceğini belirtti. Ayrıca “Maalesef geçmişte ülkemiz tarihi eserlerin zalimce kaçakçılığından dolayı acı çekti ve bugüne kadar mirasımızın önemli bir kısmı tüm dünyaya dağılmış durumda” dedi.

Yetkililer, lahit parçasının 1988 yılında Selanik’teki bir lokanta tarafından yurtdışına kaçırıldığını, Avrupa’da çeşitli ülkeleri gezdikten sonra New York’a geldiğini söyledi.

KAYNAK :1
Total
118
Shares
Bir cevap yazın

Benzer İçerikler