Vazo Ressamları: Brygos Ressamı

Orijinal ismi bilinmeyen Brygos Ressamı’nın adı çömlekçi Brygos’tan gelmektedir. M.Ö. 480-470 yılları arasında eserlerini kırmızı figür tekniğinde vermiştir. Çok üretken olan Brygos’un çömleklerinin hemen hemen hepsi kendisi veya çevresindeki sanatçılar tarafından bezenmiştir.

Ressam, skyphos, rhyton, lekythos, kalathos benzeri emzikli bir çömlek gibi değişik formları da boyamıştır. Konu olarak ise genel olarak kendisine; Dionizik konular, Troia savaşı sahneleri, eğlence-şölenler ve Tanrılar’ı seçmiş ve ustalıkla resmetmiştir.

Skyphos, Hektor’un Fidyesi

Bezeme stiline göre erken ve geç olarak iki döneme ayrılır. Geç tarihli vazolarının büyük bir bölümü bezemeleri sadece iç kısımlarında olan küçük kaseler ve lekythoslardır. Ve geç eserlerinde bir zayıflık olduğu gözden kaçmaz, olgunluk zamanlarında sergilediği enerji ve buluşların benzeri yoktur.

Dionysos ve Satyrler

Oldukça geleneksel çalışmıştır, günlük hal ve hareketler üzerinde hakimiyet kurabildiği şölen ve atletizm sahnelerinde en karakteristik özelliklerini sergiler.

Ayaklar hareketlere uygun değişik pozisyonlarda verilmiştir.

Diğer ressamlardan ayrılan en önemli özelliği kompozisyonlarında çok renkliliği sevmesidir. Ek boya olarak; altın yaldızı, patlıcan morunu, beyazı ve sulandırılmış boyaları kullanmıştır. Çok kalınlaştırılmış boya kullanması zaman zaman abartılı bir görünüme sebep olmaktadır. Bunların haricinde 2 tane eserinde ” Beyaz zemin ” kullandığı bilinmekte.

Ressamın ” Beyaz Zemin ” kullandığı 2 eserinden biri. Menad

Resmettiği yüzler; basık başlar ve dar yüzlerin üzerindeki yüksek, ince yay gibi kaşlar ile kendini hemen belli eder. Figürlerin ağızlarını ise ya şarkı söylercesine açık ve canlı; flüt çalarken ya da sımsıkı kapalı şekilde verir.

Erkekleri genellikle seyrek saçlı ve kıllıdır. Tıraşsız saçlar ve ihtiyarlamış gibi görünen sakallar Brygos ressamının tipik özellikleridir.

Ressam yüz detaylarında, heyecanı vermede, kompozisyon ve çok renklilik konusunda çok başarılıdır. Oldukça zarif çizgiler işler.

‘’ Brygos sevgiyi lirik bir anlatımla verebilen bir sanatçıdır. ‘’

Kalathos Biçimli Çömlek, Alkhaios ve Sappho. Sappho’da yüz ¾ profilden denenmiştir. Saçlar ise erken dönemdekiler gibi zeminden kazıma ile ayrılmıştır.

Beazley’e göre;  Brygos’un çocukları, vazo ressamlığındaki ilk gerçek çocuklardır.


KAYNAKLAR: JOHN BOARDMAN, KIRMIZI FİGÜRLÜ ATİNA VAZOLARI
RED-FIGURED ATHENIAN VASES IN THE METROPOLITAN MUSEUM OF ART
BRITISH MÜZESİ ARŞİVİ

 

 

Total
1
Shares
Bir cevap yazın

Benzer İçerikler