Sibirya’da 23,000 Yıllık Venüs Heykelciği Bulundu

Rusya’da bulunan Venüs heykelciği Paleolitik döneme tarihlendiriliyor. Yaklaşık 5 cm uzunluğundaki figür yünlü mamut dişine oyulmuş ve oldukça nadir bir buluntu.. Doğurganlığı simgelediği düşünülen bu heykelcik kilolu olmasının yanı sıra ince bacaklı olarak betimlenmiş.

Bölgedeki Kazıları Yürüten Dr. Konstantin Gavrilov Buluntu İçin Şunları Söyledi:

” Bu heykelcik iri bir kadını betimliyor, ancak muhtemelen uzun ve ince bacakları yüzünden inanılmaz derecede narin görünüyor. “

Bu tip idol ve heykelciklerin bir ritüel objesi olduğunu söyleyen Gavrilov bu gibi buluntular ile ilgili yapılan ” Doğurganlık Kültü ” tanımlamalarını hatırlattı, fakat heykelciğin bulunduğu katmanın tarımın varlığından çok daha öncesine tarihlenmesi sebebiyle bu tanımlamanın doğru olamayacağını belirtti.

Geçmişte Bulunan Figürler Giyimliydi

Daha önce yapılan kazılar ve araştırmalarda Baykal Gölü yakınlarında bulunan Angara Nehri’ne yakın bir alanda buna benzer betimlemelerde figürler bulunmuştu. Analizler sonucunda bulunan figürlerin giysili oldukları anlaşılmıştı, Bryansk bölgesinde bulunan ” Venüs ” ise çıplak olarak betimlenmiş.

Bryansk Bölgesindeki Hotylyovo-2 Arkeolojik Alanı

Venüs’ün bulunduğu tabakada yapılan radyokarbon tarihlendirmesi sonucunda tabakanın 23,000’i işaret ettiği ve üst paleolitik çağın ortalarına tarihlendirildiği saptanmış durumda.

Bölgede Yapılan Çalışmaların Geçmişi 1993 Yılına Gidiyor

Arkeologlar 1993 yılından itibaren Bryansk Bölgesinde çalışmalarını sürdürüyorlar. Avcı-Toplayıcı insan gruplarının bölgede  24,000 – 21,000 yıl kadar önce yaşadığı radyokarbon tarihlendirme yöntemlerince belirlenmiş durumda. Yapılan kazılarda bölgede çok fazla sayıda mamut ve bizon kemikleri ve çakmaktaşları da bulundu.


Kaynak : ARKEOFİLİ
Total
170
Shares
Bir cevap yazın

Benzer İçerikler