Isparta’da bulunan Pisidya Antiocheia Antik Kenti’nde bulunan gladyatör kabartmaları, kentte gladyatör müsabakalarının yapıldığını hatta bir gladyatör okulunun olabileceğini gösteriyor.
Isparta’nın Yalvaç İlçesi’ne bağlı olan kentin kazı başkanı Prof. Dr. Mehmet Özhanlı “Antik kentteki gladyatör kabartmaları, Roma İmparatorluk döneminde bütün gladyatör oyunlarının burada oynanmış olduğunu ve burada belki de bir gladyatör okulu olabileceği ya da diğer kentlerden gelen gösteri yapan gladyatörlerin varlığını belgelemektedir” sözleri ile gladyatörlerin şehirdeki varlığı hakkında bilgi verdi.
Yalvaç’taki Pisidia Antiocheia Antik Kenti’nde 1980 senesidne Dr. Mehmet Taşlıalan ve ekibi tarafından başlatılan kazılar sonucu antik kentin tiyatrosu gün yüzüne çıkarıldı. Tiyatronun sütunlarında gladyatörlerin betimlendiği kabartmalar bulundu. Yalvaç Müzesi’nde bulunan kabartmaların incelenmesi sonucu, tiyatronun gladyatör savaşları yapılan bir alan olduğu ortaya çıktı.
Gladyatörler vahşi hayvanlarla savaşıyordu.
Kazı başkanı Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, kabartmalar ile ilgili bilgi verdi. İki lejyon birliğinin konuşlandığı antik kentte savaşçıların ölümüne dövüştüklerini, hem kendi aralarında, hem de vahşi hayvanlar mücadele ettiklerini betimleyen kabartmaların olduğunu dile getiren Prof. Dr. Özhanlı, “Pisidia Antiocheia Antik Kenti, Roma döneminde İmparator Augustus tarafından kolonileştirildikten sonra kente iki lejyon emekli askerin yerleştirilmiş olduğunu biliyoruz. Askerlerle bağlantılı olarak kentin tiyatrosunda gladyatör oyunlarının düzenlenmiş olduğunu hem tiyatro içindeki düzenlemelerden hem kentte ele geçen gladyatör kabartmalarından anlıyoruz” dedi.
Bir Gladyatör Okulu Bulunabilir.
Tiyatro’nun 5 bin kişilik bir kapasitesi olmasına rağmen orkestra duvarlarının daha sonradan yükseltildiğini ve cavea’da (antik tiyatroların oturma sıralarına verilen isim) oturanların hizasına kadar yükseltildiğini söyleyen Özhanlı, “Bu da tiyatroda hem insanın insana karşı mücadelesi hem de yabani hayvanlara karşı gladyatör oyunları olduğunu belgeliyor. Yalvaç Müzesi’nde korunmakta olan gladyatör kabartmalarına baktığımızda Roma İmparatorluk döneminde gladyatör oyunlarının burada oynanmış olduğunu ve burada belki de bir gladyatör okulu olabileceği ya da diğer kentler