Mısır Eski Eserler Bakanlığı tarafından, Mısır’ın El-Uksur kentinde bulunan Thebes Nekropolünde çok özel bir mezarın bulunduğu bildirildi.
Mısır Eski Eserler Bakanı Mohmoud Afifi, Nil’in kıyısında yer alan mezarın oldukça özenle dekore edildiğini ve bu mezarın muhtemelen 19. veya 20 hanedan dönemine ait olduğunu belirtti. İlk incelemeler sonucunda ele geçen bilgiler ışığında, mezarın, Khonsu adında bir kraliyet yazıcısına ait olduğu düşünülüyor.
Mezarın bulunduğu bölgelerde araştırmalar gerçekleştiren Japon ekibin başkanı Jiro Kondo, III. Amenhotep döneminde yüksek bir görevli olan Userhat’a ait mezarın ön sahasında yapılan çalışmalarda bu mezara rastlandığını belirtti.
Kraliyet yazmanına ait olunduğu düşünülen mezar, doğu-batı doğrultusunda inşa edilmiş ve ana girişi doğu yönde bulunmaktadır. Girişin kuzey duvarında, dört babun tarafından tapılan Tanrı Ra’nın teknesi ikonografisi anlatılmaktadır. Bu duvarın hemen yanında ise, üzerinde hiyeroglifler bulunan başka bir duvar bulunuyor. Duvarda “gerçek bir ünlü yazman” ifadesi bulunmaktadır.
Mezarın doğu duvarının güney kesiminde bir aktarımda, Khonsu ve eşi, tanrı Osiris ve İsis’e tapınırken, arkalarında koç başlı iki tanrının -muhtemelen Khnum veya Khnum-Re’nin- tasvirleri yer alıyor. Mezarın kuzey bölümünde ise Osiris ve İsis figürleri yer almaktadır. Fakat bu sahneden vücutlarının üst kısımlar ele geçmemiştir. Batı duvardaki aktarımlar ise günümüze ulaşamamıştır.
Tavana yakın frizdeki desenler bunun Ramesside döneminin (19. ve 20. Hanedanlık) tipik “Khekher” frizleri olduğunu gösteriyor.