İstanbul Üniversitesi Prehistorya Anabilim Dalı’ndan emekli öğretim üyesi arkeolog Arsebük, 1988 – 1990 yılları arasında Türkiye’nin en eski Paleolitik buluntu yerlerinden İstanbul’daki Yarımburgaz kazılarında çalıştı. “Uzak Geçmişimize Dair Okumalar” gibi yazdığı kitapların yanısıra, Amerikan Araştırma Enstitüsü, Türk Eskiçağ Bilimleri Enstitüsü ve Alman Arkeoloji Enstitüsü üyesiydi.
1936 yılında İstanbul’da doğan Arsebük, Robert Koleji’nden mezun oldu ve buradaki edebiyat öğretmeni tarafından esinlenerek arkeoloji okumaya karar verdi. O dönemde İstanbul Üniversitesi’nde Klasik ve Prehistorya olmak üzere iki arkeoloji bölümü vardı. Arsebük 1962 yılında Prehistorya Bölümü’nden mezun oldu.
1963 ve 1964 yıllarındaki askerlik görevi sırasında, L.S.B. Leakey’in “Adam’s Ancestors: The Evolution of Man and His Culture” kitabını Türkçe’ye kazandırdı. Askerliğinden sonra bir yıl boyunca antropoloji, genetik, paleolitik, tarih öncesi ve etnoloji eğitimi almak için Tubingen Üniversitesi’ne gitti. 1966 yılında Türkiye’ye döndüğünde ise İstanbul Üniversitesi’ne profesör olarak atandı.
Kendisi ile ilgili Güneş Duru şunları yazdı; Prof. Dr. Güven Arsebük’ü kaybettik. Sıradışı bir insan, çok çok iyi bir eğitmen ve değerli bir bilim insanıydı. Zaman ne kadar hızlı geçiyor. Nezaketini de, zorluğunu da, insanlığını da anlatması çok zor. Gittiği yerde insan evrimine ilişkin bilmediğimiz tüm sorularının cevabını bulur umarım.
2003 yılıydı, heyecanımız da hayallerimiz de büyük…
Oğuz Erdur ile birlikte Arkeoloji Niye? Nasıl? Ne İçin? kitabına koymayı planladığımız söyleşi için bir cesaret Güven Arsebük’ün evinin yolunu tuttuk. Yol boyunca her şeyi anlatır mı acaba diye kendi aramızda konuşuyoruz. Zor diyorum, çünkü çok ketum biri.
Neyse, saat 12’de randevumuz vardı. Kapıyı çaldık, hemen açtı. “Çocuklar izninizle saatimi ayarlamak istiyorum dedi. ” Nedeni tam vaktinde kapıyı çalmış olma başarısını göstermiş olmamızdı. Dakik olunması başta olmak üzere pek çok prensibi vardı…
1960’larda Yeni Arkeoloji yeşerirken Güven hoca da Amerika’daydı ve Türkiye’deki iki arkadaşı Ali Dinçol ve Sönmez Kantman ile oradadaki gelişmeleri paylaşmıştı. Kuramsal Arkeoloji’nin en önemli ivmesinin yaşandığı zamanda ABD’de ve Türkiye’de nasıl bir ortam vardı. Merakımız buydu.
Her ne kadar en güzel, en çarpıcı ve hatta önemli detayları “off the record” olarak anlatmış olsa da, aşağıda o söyleşi var.
Tanımayanlara, az tanıyanlara en rahat, en “içten” haliyle buyrun Prof. Dr. Güven Arsebük.
mekanı cennet olsun.
“Yeni Arkeoloji”den “Türkiye’de Eleştiri”ye: Güven Arsebük ile Bir Söyleşi metnine ulaşmak için tıklayınız.
Güven Arsebük’e Hoşçakallar
Arkeolog Güven Arsebük hocamıza sevgi ve saygıyla… pic.twitter.com/jriXeesrDG
— MAGMA (@MagmaDergisi) 18 Nisan 2017
Prof. Dr. Güven Arsebük hocamızı yitirmişiz. Huzur içinde uyusun.
Çok üzgünüz. pic.twitter.com/7Nyrtiq6OH
— İstanbul Arkeoloji (@Istarkeomuze) 18 Nisan 2017
İnsanın evrimi ve tarihini araştıran arkeolog Güven Arsebük hocamız vefat etmiş. Afrika'da da çalıştığını öğrenmiştim. Büyük kayıp.
— özcan yüksek (@ozcanyuksek) 17 Nisan 2017
Ülke arkeolojisinin ve Anabilim Dalımızın değerli mensubu Prof. Dr. Güven Arsebük vefat etmiştir. Işıklar içinde uyusun…
— İstYA Projesi (@istyaprojesi) 17 Nisan 2017
Değerli bir bilim insanını daha kaybettik. İ.Ü. Prehistorya Anabilim Dalı'nın emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Güven Arsebük'ü kaybettik.
— Olgaç Lale (@olgaclale) 17 Nisan 2017
#GüvenArsebük pic.twitter.com/BTB1R9rfeO
— Dilan (@dededilan) 17 Nisan 2017
Arkeolojinin mihenk taşlarından Prof.Dr. Güven Arsebük hoşçakalın.. pic.twitter.com/K0mfaobXFX
— Aizanoi Kazısı (@AizanoiKazisi) 17 Nisan 2017
Ülke arkeolojisinin ve Anabilim Dalımızın değerli mensubu Prof. Dr. Güven Arsebük vefat etmiştir. Işıklar içinde uyusun…
— İstYA Projesi (@istyaprojesi) 17 Nisan 2017
Güven Arsebük hocayı saygı ile anıyoruz…