Tarih Sahnesinde Prusias ad Hypium (Konuralp) Antik Kenti

Antik Tiyatro ( Kırkbasamaklar)

Prusias ad Hypium günümüz adıyla Konuralp Antik Kenti’nin tarihi M.Ö 3. yüzyıla kadar dayanıyordu ve tarih sahnesine ilk olarak “Hypios” adı ile çıkmıştı. Küçük Melen ve Tabak Çayları’nın yakınlarındaki bir  tepenin üzerine kurulan bu kasaba, Hypios’tan sonra “Kieros” olarak anılmıştı.

Bithynia Kralı I. Prusias, Kieros’u ele geçirdikten sonra burayı daha bayındır bir hale getirdi. Prusias, şehri birçok sanatsal yapı ile süsledikten ve tahkim ettirdikten sonra adını da değiştirdi. Böylece Kieros’un adı M.Ö. 2. yüzyıl sonlarında tarih listesinden silindi ve Krala ithafen Prusias oldu. Ancak Bursa ve Gemlikteki diğer Prusias şehirlerinden ayırt edilebilmesi için bu isim “Prusias Pros Hypios” yani “Melen Kenarında ki Prusias” olarak değiştirildi.

” …ve Prusias Pros Hypios, Büyük Pontus Kralı Mithridates tarafından istila edildi. ”

Bu şehir M.Ö. 74 yılına kadar Bithynia hakimiyeti altında yaşadı. Kral IV. Nikomedes, siyasi çalkantılara maruz kaldı ve Prusias Pros Hypios, Büyük Pontus Kralı Mithridates tarafından istila edildi. Kral Nikomedes ise ölmeden önce krallığını Roma’ya vasiyet yolu ile bırakmıştı. Sonuç olarak Roma hakimiyeti başlamış oldu ve Prusias Pros Hypios Latin kültürünün tesiri altında kaldı. Bu şehir Bithynia Pontus eyaletine bağlandıktan sonra  “ Prusias ad Hypium ” adı ile yaşamaya devam etti.

Tanrıça Tyche Heykeli

Fransız arkeolog Georges Perrot’un bulduğu bir kitabede, Prusias ad Hypium şehrinde 12 kabile ve her birinin iki yöneticisi var olduğu söyleniyordu. Bunun yanı sıra şehrin sembolü olan Tanrıça Tyche heykeli ve Antik tiyatro (Kırkbasamaklar) şehirde ki bolluk ve bereketi temsil ediyordu.

Roma Devrinin Sona Erişi

Roma Devri,  M.S 395’te sona ermiştir. İmparatorluğun her yerinde olduğu gibi Prusias Kenti’nde de dini akımların mücadeleleri görülmüştür ve Hristiyanlık akımı Roma inançlarına karşı gelmiş sonra da mağlup etmiştir.

Roma Devrinin sonlarına doğru bilinmeyen sebeplerden dolayı İmparator I. Theodosius, Paphlogonia ve Bithynia Eyaletleri’nden bazı şehirleri alarak (Prusias ad Hypium’da bu şehirlerin içindedir) oğlu Honorius’un adını verdiği yeni bir eyalet kurmuştur.  Büyük Teheodosius öldükten sonra Roma İmparatorluğu resmen Doğu ve Batı olmak üzere ikiye bölünmüştür. Bu sıra da Prusias ad Hypium Doğu Roma İmparatorluğu sınırlarında kalmıştır.

Antik Tiyatro sahne arkası duvarı

Düzce, Osman Gazi döneminde Türk topraklarına katıldı. Bununla birlikte Konur Alp, Akçakoca ve Abdurrahman Gazi, Bizans devrinde Regio Tarsia adı verilen Akova’ya akınlara başladı. Konur Alp, Bolu topraklarına karşı bir sefer düzenlemiştir.  Düzbazar’ı ve Uzunca-Bel’i ele geçirmiştir. Buna karşılık olarak Osman Gazi, Düzbazar’ı ve Prusias ad Hypium kentini Konur Alp’in yönetimine verilmiştir.

XIV. yy. ilk çeyreğinden itibaren bu bölge Konur Alp ili kısaca “Konrapa” olarak anılmıştır.


KAYNAKÇA
Konuralp Müze Müdürlüğü
Fotoğraflar Düzce İli Kültür ve Turizm Bakanlığından alıntıdır.
Total
1
Shares
Bir cevap yazın

Benzer İçerikler