Roma’daki restorasyon uzmanları, Suriye’deki Palmira antik kentinden kurtarılmış iki hasarlı büstü onarmak için 3D baskı tekniğini kullandı. Kentin binaları ve eserleri, IŞİD tarafından 2015 yılında ve Aralık 2016’da ele geçirilerek tahrip edilmişti.
Büstler İtalya’da Restore Edildi.
Kurtarılan eserlerin birçoğu hasar görmüş olsa da, 3D teknolojisi ile restore edildi. Bu eşyalar arasında, ikinci yüzyıldan bir çift mezar büstü vardı. Bu büstler tarihçilere göre, tüccar olması muhtemel zengin bir adamı ve diğeri de bir kadını tasvir ediyordu. Palmira Müzesi’nden kurtarılan, hasar gören eserler, Beyrut’a ve daha sonra Roma’ya gönderildi, Burada Koruma ve Onarım Enstitüsü’nün (ICR – İstituto Superiore per la Conservazione ed il Restauro) uzman ekibi iki ay boyunca çalışarak büstleri bir bütün haline getirebildi.
Teknisyenler iki büstü lazer tarayıcılarla taradılar ve daha sonra eksik parçaları, 3D basılı kopyalarla tamamladılar. Erkek figür özellikle yüzünün yaklaşık yarısı eksik olduğundan çok zarar görmüştü. Bu yüzden teknisyenler eksik yarıyı protez kullanarak yerine koydular. Protez, gövdenin geri kalan kısmına altı küçük mıknatıs ile bağlandı ve eksik parçanın bulunması durumunda kolaylıkla çıkarılabilir hale getirildi.
ICR direktörü Gisella Capponi, “3D protezleri orijinal taşla kaynaştırmak için yüzey çok ince bir taş tozu ile kaplandı” dedi. “IŞID ‘in vahşice zarar verdiği bu olağanüstü eserleri tekrar bir bütün hale getirmek bizim için büyük bir onurdur.” dedi.
İkinci ve üçüncü yüzyıla tarihlenen büstler, Suriye ve Irak’taki diğer hasar görmüş eserlerin kopyaları ile Roma’nın Kolezyum’unda UNESCO sponsorluğunda sergileniyor. Roma’daki uzmanlar büstleri bu ayın sonunda Şam’daki bir müzeye göndermeyi planlıyorlar, Yakın bir zamanda gerçekleşmesi pek mümkün görünmese de eserler belki bir gün Palmira’ya geri gönderilebilirler.
Büstlerin Benzeri İstanbul Arkeoloji Müzelerinde
Büstlerden oluşan mezar odasının bir benzerini İstanbul Arkeoloji Müzelerinde de görmeniz mümkün. Palmira antik kenti, Osmanlı himayesinde olduğu dönemde antik kentteki bazı eserler, 133 yıl önce Müzeyi Hümayun (İmparatorluk Müzesi) olarak adlandırılan İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ne getirildi. Müzede M.S. 50-273 yılları arasına tarihlenen Palmira insanlarının mezar ve orijinal kabartmaları, rahiplerin kullandığı mühürler, 4 adet vazo, 1 adet bilezik olmak üzere 140 adet eser bulunuyor.