Ren Geyiği Boynuzundan Yapılmış 2000 Yıllık Savaşçı Zırhı

Batı Sibirya’nın Kuzeyinde, Salekhard’taki Ust-Polui arkeolojik kazı alanında ren geyiği boynuzlarından yapılmış zırh parçaları bulundu.

Arkeologlar, bulunan parçaların bir zırha ait olduğunu ve bu parçaların bir kısmının süslemeler ile bezeli olduğunu belirttiler. Salekhard Arktik Bilimsel Araştırma Merkezi’nden Arkeolog Andrev Gusev da alanda bulunan zırh plakalarının hepsinin ren geyiği boynuzundan yapıldığını doğruladı. Düşünceleri; Bu süslemeler ile bezeli zırhın bir tören giysisi olabileceği yönünde. Bu keşif, bölgede bulunan en erken zırha işaret eden buluntu olarak nitelenmiş durumda, yaklaşık 2000 yıl öncesine tarihlendiriliyor.

Yaklaşık 30 plakadan oluşan buluntu grubu, korunma derecesine, montaj deliklerinin boyutuna, konumuna ve üzerinde süslemenin bulunup bulunmamasına göre farklılık gösteriyor. En büyüğü 23-25 santimetre uzunluğunda, diğerleri 12-14 santimetre uzunluğunda ve daha ince.

Andrev Gusev: ” Plakalar üzerinde bulunan süslemeler kişiye özel süslemeler olabilir, inceleme sonrasında süslemelerin stiline göre kaç savaşçının burada bulunduğunu söyleyebiliriz ” diyor.

Antik dönemde bu parçalar, deri tabanına sabitlenmiş şekilde birbirlerine monte ediliyorlardı, bu güvenilir bir korunma yöntemiydi. Ek olarak eskiden kullanılan boynuda koruma altına alan kaskların yapımında kullanıldıklarını da söylemek mümkün. Arkeologlar zırhın antik dönemde kutsal bir yer olan Ust-Polui’ye Tanrılara hediye ve kurban amaçlı kasıtlı olarak bırakıldığını düşünüyorlar.

Fotoğraf: Alexander Soloviev

Gusev, zırhın burada olduğu gibi göründüğünü ve Kualai halkının avcılarının giydiği kıyafetlere benzediğini söyledi.


Kaynak: Siberian Times
Total
1
Shares
Bir cevap yazın

Benzer İçerikler