3D Yazıcı teknolojisi ile canlandırılan Antik Mısır mumyasının yüzü, kişinin yaşamı ve ölümü hakkında çeşitli, yeni bakış açıları sunuyor.
Mumyalanmış kafa, Melbourne Üniversitesi koleksiyonları arasından tesadüf eseri ele geçirildi. Müze küratörü, denetim sırasında bu mumyaya rastladı ve durumu ile ilişkili olarak endişe duyarak bilgisayar taramasına gönderdi.
Üniversitenin, Anatomi ve Nörobilim Bölümünden, Varsha Pilbrow; “Taramalardan sonra kafatasının oldukça sağlam olduğu ortaya çıktı. Etrafındaki bandajların altında gayet iyi durumda korunabilmiş.” dedi.
Bir uzmanın yardımıyla, Pilbrow ve ekibi bilgisayar taramaları yardımıyla, kafasını üç boyutlu olarak kopyaladı.
Sonrasında, bilim insanları kafatasının bir kadına ait olup olmadığını saptayabilmek için, çene boyutu, çene açısı ve göz yuvalarının özellikleri gibi kafatasının yüz kemik özelliklerini inceledi. Araştırmacıların Meritamun ismini verdikleri bu kafatası, öldüğü zaman 25 yaşından büyük olmayan bir kadına ait olduğunu ve mumyalanacak kadar önemli birisi olduğunu söylüyor.
Pilbrow, “Bütün bunları hiçbir şekilde örnekleri yok etmeden ve zarar vermeden gerçekleştirebildiğimiz için oldukça mutluyuz ve bu, bir müze küratöryel bakış açısı için çok önemlidir.” dedi.
Ne yazık ki, bu kafatasının nereden geldiği hala bilinmiyor. Bilim insanları bu kafatasının Mısır’da arkeolojik çalışmalarda bulunmuş olan Frederic Wood Jones‘un koleksiyonundan olduğunu düşünüyor. Keten bandajlama tekniği ve mumyalamanın ayırt edici tarzından Meritamun’un Mısır’da mumyalanmış olduğunu ve minimum 2000 yıl önce yaşamış olabileceği düşünülüyor. Gerçekleştirilmesi planlanan C14 testleri sonrasında, kafatasının yaşının tam olarak saptanabileceği söylendi. Kafatası üzerinde yapılan taramalar Meritamun hakkında ayrıntıları gün yüzüne çıkarıyor. Pilbrow, “Kafatasının tepesinin çok ince olduğunu fark ettik. Oldukça gözenekliydi. Şiddetli anemiden muzdarip olabileceğini düşünüyoruz.” dedi. Ayrıca, hemoglobin ve oksijen eksikliğinin, daha fazla kırmızı kan hücresi üretmeye çalıştığı için kemik iliğinin şişmesine ve kafatası kemiğinin inceltilmesine yol açtığını da sözlerine ekledi.
Mısır halkları arasında aneminin ve diş patolojilerinin oldukça yaygın olduğu bilinen bir durum. Bu durum, Meritamun’un nasıl öldüğüne ilişkin olası bir ipucu veriyor olabilir, ancak Pilbrow ve arkadaşları, genç kadının hayatına mal olmuş olabilecek diğer faktörleri de araştırmaya devam edecekler.
Canlandırmaya İlişkin Video
Kaynak: 1