Mısır’da Yüzlerce Lahit Restore Edilecek

ABD’nin desteği ile finanse edilen proje kapsamında, Mısır’da Kahire Müzesinde bulunan ve farklı tarihsel geçmişleri bulunan 600 civarında lahit restore edilecek.

Koruma projesi lideri tarafından gerçekleştirilen açıklamada, Amerikan-Mısır projesi kapsamında, dünyanın en eski medeniylerinden birisi olan Antik Mısır Medeniyetine ait yüzlerce lahitin restore edileceğini söyledi. Kahire Müzesi’nin restorasyon bölümünün başkanı Moemen Othman, dünyada bu kadar çok lahitin belgelenerek restore edilmesini kapsayan başka bir proje olmadığını anlattı.

Mısır’da eser hırsızlığı 2011 ayaklanmasının ardından, müzeler, camiler ve kaçak kazılarla bir çok eserin çalışmasıyla büyük oranda arttı. Mısır, Aralık 2015’te, Amerika tarafından 130.000$ koruma hibesine layık görülmüştü. Bu proje, 2016 yılında, Amerika ile Mısır arasında gerçekleştirillen anlaşma kapsamında, ülkenin kültür mirasının yasadışı ticaretini önlemek amacıyla geliştirildi. Bu fon sayesinde daha önce Kahire’de bir anıt mezarın ve Yukarı Mısır’da bulunan bir tapınağın korunması söz konusu olmuştu.

Antik Mısır’a ait olan eserlere, dünya çapındaki büyük ilgi neredeyse hiç sekteye uğramadan hızla devam ediyor. Nefertiti’nin mezarında yapılan büyük yağma bildiğiniz üzere 2015 yılında büyük yankı uyandırmıştı. Fakat yapılan çalışmalarda ne yazık ki henüz bir sonuç alınamadı. Mısır’daki bu kalıntılar, ülkedeki bütün kötü gelişmelere rağmen turizm sektörünün temel taşı olarak görülüyor.

Kültürel Koruma Müdürü Martin Perschler, projenin ana hedefinin, lahitlerin bilim insanları tarafından sağlıklı bir şekilde araştırılabilir hale getirilmesi olduğunu söyledi. Diğer bir hedef ise müzedeki bütün objelerin envantere sahip olmaları ve korunma ihtiyaçlarının sağlanması olarak açıklandı. Uzun vadede sonuç verecek olan bir proje gibi görülen bu proje, Mısır’a ziyarete gelen insanlara kapsamlı bir kültürel miras ve tarihi tanıma-keşfetme fırsatı vermesinin yanı sıra bilim dünyasına da oldukça değerli bilgiler kazandıracaktır.

Total
152
Shares
Bir cevap yazın

Benzer İçerikler