Kuzey Amerika’nın İnsanlaşması

Bering Boğazı üzerinden Kuzey Amerika’ya geçen insanların tahmin edilenden 10 bin yıl önce buraya yerleştikleri ortaya çıkmıştır.

Kanada Montreal Üniversitesi Antropoloji Bölümü doktora öğrencisi Laurianne Bourgeon, Kuzey Amerika’nın Alaska sınırında yer alan Bluefish Mağaraları’nda ortaya çıkartılan hayvan kemikleri üzerine yaptığı incelemelerde bölgenin insanlaşmasını tahmin edilenden 10 bin yıl öncesine götürmüştür.

Burgeon, kazılarda bulunan yaklaşık 35 bin kemik parçasını inceledikten sonra 15 adet kemikte insan izlerinin ‘kesin’ olduğunu söylemektedir. Bu 15 adet kemik parçası üzerinde hayvanların derilerini yüzmek için kullanılan taş aletlerin bıraktığı kesik izlerini ve çizgileri gözlemlenmektedir.

Kemikler arasında bulunan bir ata ait olan çene kemiği parçası üzerinde bu izlere rastlanılmış ve bu kemiğin tarihlendirilmesi yapıldıktan sonra bu izlerin yaklaşık olarak 24 bin yıl öncesine gittiği tespit edilmiştir.

Bu doktora araştırmasının sonucunda Kuzey Amerika’nın ilk insan iskanlarının sanılandan yaklaşık 10 bin yıl daha geriye gittiği anlaşılmıştır. Profesör Burke verdiği bir demeçte şöyle demektedir: ” Bizim yaptığımız keşif  Bering Hipotezini doğrulamaktadır. Genetik izolasyon coğrafi izolasyona karşılık gelmektedir. Son Buzul Çağı boyunca Bering, Kuzey Amerika’nın geri kalanından Batı’daki insanların yaşamı için  çok sert koşulları olan buzullar ve stepler ile izole edilmiştir. O yüzden burası potansiyel bir sığınma yeri olarak gözükmektedir.”

Lauriane Bourgeon’un doktora araştırması 6 Ocak 2017 tarihinde ‘Plos One‘ adlı dergide ‘ Earliest Human Presence in North America Dated to the Last Glacial Maximum: New Radiocarbon Dates from Bluefis Caves, Canada‘ adlı isimi ile yayınlanmıştır.

Kaynak: 1

 

Total
1
Shares
Bir cevap yazın

Benzer İçerikler