Kocaeli Arkeoloji Müzesinden Çalınan Eser, Almanya’da Ortaya Çıktı

Kocaeli Arkeoloji Müzesi’nden 2009 yılında çalınan ve 2012 yılındaki sayımlarda fark edilen eserlerden birisi Almanya’daki bir müzayedede ortaya çıktı. 32 bin Euro fiyat biçilen Roma dönemi renkli mermer kabartma pano için Kültür ve Turizm Bakanlığı Interpol ile ortak çalışma yürütüyor.

Kocaeli Arkeoloji Müzesinden Çalınan Eser, Almanya'da Ortaya Çıktı

İzmir şehir merkezinde, Çukurbağ Mahallesinde gerçekleştirilen kaçak kazıların üzerine Kocaeli Arkeoloji Müzesi tarafından kurtarma kazıları gerçekleştirilmeye başlanmıştı. Yapılan kazılarda çok sayıda heykel ve kabartma ele geçirilmişti. Bu kazılardan ele geçirilen eserler müze tarafından envanter fişleri hazırlanarak depoya kaldırılmıştı. Fakat 2 yıl sonra yapılan sayımlarda, 2 eserin depoda olmadığı fark edildi. Roma dönemine tarihlenen bir büst(?) ve kabartma parçası eksikti. Kültür ve Turizm Bakanlığının 2012 yılında başlattığı soruşturma sonucunda, bir bekçi suçlu bulunmuş ve konu kapatılmıştı. Ayrıca dönemin müze müdürü de görevden alınmıştı.

Interpol’e Başvuruldu

Kocaeli Arkeoloji Müzesi
Kocaeli Arkeoloji Müzesi

Hürriyet’in haberine göre, eserin çalınmasına ilişkin olarak eser fotoğrafları ile birlikte ilgili bilgiler Interpol’e gönderildi ve kayıp eser başvurusu yapıldı. 2013 yılında Almanya’da Sixbid Müzayede şirketi eserlerden birisini satışa çıkardı ve Alman Polisi, Interpol aracılığıyla bu eserlerin satışa çıkarıldığını Türk yetkililere bildirdi. Şirket, eserleri internet üzerinden online olarak satışa çıkarmıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığının şirket ile yaptığı görüşmeler sonucunda, şirket eserin çalıntı olmadığını iddia etti fakat Interpol’den gelen baskı nedeniyle eseri satıştan çekti. Fakat buna rağmen eseri satış reyonundan indirmedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklama şu şekildeydi; “Eserlerin 2012 yılında yurtdışına kaçırıldıkları tespit edilmiştir. Konuyla ilgili bakanlığımız soruşturma başlatmış ve sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur. Eserlerin Almanya’da bir müzayede şirketinde olduğu tespit edilmiş ve ülkemizden çalındığı, belgeleri, fotoğrafları ile birlikte Interpol’e bildirilerek ‘çalıntı eser’ kaydı düşülmüştür. Mahkeme süreci olmadan iyi niyetle yaklaşıp müzayede şirketinden eseri iade etmesini istedik. Halihazırda bu durum karşılıklı görüşmelerle devam etmektedir. Sonuç alınamadığı takdirde dava açacağımızı ve tüm yasal haklarımızı kullanacağımızı karşı tarafa bildirdik.

İmparator Portresi ve Nike Figürü

Eserlerden kabartma parçası olarak belirtilenin üzerinde boya izlerinin kaldığı aktarılmıştı, envanter fişinde. Kocaeli Arkeoloji Müzesinde eser ile ilgili düzenlenen envanter fişindeki bilgiler şu şekildeydi; “Mermer, Roma dönemi 96 x 82 x 17 cm ölçülerinde. Karşılıklı, gövdeleri cepheden, yüzleri birbirine dönük ve profilden verilmiş, bir imparator ve bir Nike figürü betimlenmiştir. İmparator dizlerinin üzerine inen üzerinde sarı boya izleri bulunan iki parçalı savaş giysisi ve kalın kumaştan kırmızı renkli pelerin giyinmiştir. Sol kolunun dirsekten aşağısı kırık ve noksandır. Nike’nin üzerinde kalın kumaştan khiton vardır. Sarı boyanmış saçları başının arkasında topuz yapılmıştır. Elinde tuttuğu zafer çelenginin yarısı ile sol kolunun dirsekten aşağısı kırık ve noksandır. Arkasında her iki kulak hizasından başlayan yarı açık kanatlar betimlenmiştir.

Kaynak : 1
Total
304
Shares
Bir cevap yazın

Benzer İçerikler