Hakkari Stellerinin Gizemi

11 Ağustos 1998 Hakkari kent merkezinde rastlantı sonucu 13 stel (dikilitaş) bulundu. Steller ilk gün ki durumunu korumaktaydı. Bu önemli arkeolojik buluntunun geç keşfedilme sebebi Hakkari’nin yer aldığı coğrafi konumudur. Hakkari’de ki bir okulun hafriyat kazında steller ortaya çıkmıştır. Kazı çalışmaları arkeologlar tarafından gün yüzüne çıkarılmıştır.                                                                                                                                                                                                       

Stellerin bir mezar buluntusu olduğu düşünülmektedir. Tunç çağının sonu ile demir çağlarının başlarında kullanılmış oda mezar olduğunu anlamaktayız. Steller, çıplak savaşçılar olarak tasvir edilir. Steller 13 adet olup 10’u erkek 3’ü kadın özelliği taşımaktadır. Taşların usta işçilik ile yapıldığını görmekteyiz; stellerde savaş aletleri, hayvan figürleri, çadır ve insan betimleri bulunmaktadır. Bunlar bize göçebe bir kabilenin özelliklerini yansıtır. Stel grubunun; savaşçı, avcı ve göçebe topluluk olduğunu bilmekteyiz.

Stellerin Özellikleri:

  • Kullanılan Malzeme: Kireçtaşı
  • Boyutları: 1.20 m (ortalama)
  • Genişlik: üst/alt 0.50 m (ortalama)
  • Kalınlık: 0.25 m (ortalama)

Ayrıca stellerin çoğu tam durumdadır.

Stellerin kime ait olduğu gizemini korumaktadır. Dönemin Asur ve Urartu sanatının etkisi olması bize birazda olsa fikir vermektedir. Çıplak savaşçı stelleri Anadolu coğrafyasında önemli bir keşif buluntusudur. Veli Sevin ve Aynur Özfırat önemli çalışmalarında bulunmuştur.

KAYNAKÇA: Hakkari Taşları Çıplak Savaşçıların Gizemi- Veli Sevin 

Total
1
Shares
Bir cevap yazın

Benzer İçerikler