Gökmedrese’deki Asit İddialarına Tepki

Ulusal medyada yer alan “Sivas Gökmedrese’nin çinileri asitle ‘temizlenip’ maviye boyandı” şeklindeki haberlere Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca ve Vakıflar Genel Müdürlüğü İnşaat Mühendisi Şafak Cengiz’den tepki geldi. Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Cengiz, “Asitli uygulama gibi bir şeyin yapılması zaten imkansız. Herhangi bir tarihi yapıda böyle bir şey yapamazsınız. Tamamen yüzeysel bir bilgiyle, hiçbir kaynağa dayanmadan yapılan bir iftiradır.”dedi.

 

ESER UZUN SÜRE ONARIM GÖRMEMİŞ

Tarihi Gökmedrese’nin tarihi hakkında bilgi veren Vakıflar bölge Müdürü Cemal Karaca, Selçuklu Mimarisinin en önemli yapıtlarından olan Sivas Gök Medrese’nin, 1271 yılında Selçuklu Veziri Sahip Ata Ali Hüseyin tarafından yaptırıldığını ifade etti. Yapının Osmanlı döneminden itibaren, çok sayıda onarım gördüğünü aktaran Karaca, “En bilinen kapsamlı onarım 1823 yılına aittir. Cumhuriyet Döneminde çeşitli onarımlar gördüğü bilinmektedir. Ancak onarımlara ait detaylar bilinmiyor. 1978-1979 yıllarında Prof. Dr. Orhan Cezmi Tuncer tarafından yapının röleveleri çıkartılmış ve çeşitli araştırma kazıları yapılmıştır. Eski fotoğraflarda da görüldüğü gibi minarelerde, eyvanlarda çini kayıplarıyla 2006 yılına ulaşmıştır.”dedi.

HER ŞEY KURALINA GÖRE YAPILDI

2006 yılında başlayan restorasyon çalışmalarıyla birlikte yapıdaki onarımların yapının aslına ve uluslar arası restorasyon kurallarına göre yapıldığını ifade eden Karaca, “İlgili haberde de bahsi geçen ve minare kaidesinde görülen boşluklar ve eksiklikler dönemin Bilim Kurulu önerisiyle; çini kaybı olan alanlar uluslar arası restorasyon kuralları çerçevesinde dolgu tekniği ile doldurulmuş ve renklendirilmiştir. Dolgu ve renklendirmede kullanılan malzeme geri dönüşümlü olup esere zarar vermemektedir. Mevcut çiniler ise mikro enjeksiyon yöntemi ile sağlamlaştırılarak korunmuştur.”diye konuştu.

OLMAYAN YÜZEYDE RENKLENDİRME YAPAMAYIZ

Vakıflar Genel Müdürlüğü İnşaat Mühendisi olan ve aynı zamanda restorasyonun takibini yapan ekip içerisinde bulunan Şafak Cengiz de Gökmedrese ile ilgili yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Cengiz, yapının minare kaidesinde çini bulunmadığını belirterek, “Olmayan bir yüzeyde temizlik yapıpta yerine renklendirme yapmış olamayız. Bahsedilen yer zaten çini kayıplarının olduğu bir yer. Eski fotoğraflara baktığınızda ne şerefe altında ne madalyon diye nitelendirdiğimiz minare kaidelerinin başlangıcında şu anda yerinde maviyle boyalı olan yerlerde hiçbir çini görünmüyor. Fotoğraflarda da gördüğünüz gibi sıvanmış biçimde duruyor.”dedi.

ÖZGÜN DESENE UYGUN RENKLENDİRME YAPILDI

2006 yılı onarımından önce minare kaidelerinde bulunan sıva tabakalarının kaldırıldığını ifade eden Cengiz, “Ufak tefek çini kalıntıları yerinde korundu. Konsolidasyonları yapıldı. Boş olan alanlarda geri dönüşümlü malzemeyle uzman restoratörler tarafından özgün desenine uygun olarak renklendirilerek günümüze kadar getirildi. Bu bir restorasyon tekniği. Uluslar arası arenada da kabul görmüş bir teknik. Ancak Sivas’ın iklim şartlarında zaman içerisinde aşınmalar meydana geldi. Restorasyonun yanı sıra tarihi eserlerin bakım onarımları var. bir köklü restorasyon yaparsınız ara ara dönemlerde de bunların tekrar elden geçirilmesi, bakımlarının yapılması gerekir. Renklendirme yapılmış yeri tekrar renklendirerek, bir kat daha sürerek korumasını devam ettirebilirsiniz. Bu süreç içerisinde böyle bir uygulama yapılmadığı için günümüze biraz hasarlı olarak geldi. Son yapılan çalışmada da eserin şu andaki renklendirilmiş ve korunmuş olan özgün çinilerinin envanter çalışması yapılıyor. Bu envanter çalışması bittikten sonra koruma kuruluna sunulacak. Koruma kurulu onayı alındıktan sonra da çini uygulamasına başlanılacak.”diye konuştu.

ASPARAGAS HABER

Gökmedrese ile ilgili yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Cengiz, “Yapılan haberler kesinlikle doğru değil. Öyle bir durum söz konusu olamaz. Asitli uygulama gibi bir şeyin yapılması zaten imkansız. Herhangi bir tarihi yapıda böyle bir şey yapamazsınız. Tamamen yüzeysel bir bilgiyle, hiçbir kaynağa dayanmadan yapılan bir iftiradır.”diye konuştu.

KAYNAK: Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü, 24.05.2017 tarihli basın toplantısı

Total
1
Shares
Bir cevap yazın

Benzer İçerikler