Bilim İnsanları 2 Yıl İçerisinde Mamutları Geri Getirmeyi Planlıyor

Soyu tükenmiş antik türlerin geri getirilmesine karşı çıkan bilim insanlarına rağmen Harvard Üniversitesi’nden bir ekip, nesli tükenmiş olan tüylü mamutları geri getirmeyi denediklerini açıkladılar.

Yünlü Mamut türünün nesli yaklaşık olarak 4.000  yıl önce tükenmişti. Fakat bilim adamları, genetik mühendisliğinin getirdiği özellikler sayesinde nesli tükenmiş bu hayvanı revize edilmiş bir biçimde diriltmenin eşiğinde olduklarını ifade etmektedirler.

Bu hafta Boston’da yapılan Bilim İlerlemesi Programı’nın (AAAS) yıllık toplantısının öncesinde konuşan Harvard ekibinin başkanı melez bir embriyo yaratmaktan yalnızca iki yıl uzakta olduğunu ve bunun mamut özelliklerinin bulunduğu bir Asya fili üzerinde yapılacağını söylemiştir.

Profesör George Church amaçlarının fil- mamut melezi bir embriyo üretmek olduğunu ifade edip şöyle devam etmiştir: ‘Aslında, çok sayıda mamut özelliklerine sahip bir fil gibi olabilirdi. Henüz o seviyede olmamamıza rağmen birkaç yıl içinde o seviyeye ulaşacağız.’ 

Bazen bir ‘mammophant‘ olarak anılan canlı kısmen fil olabilir. Fakat küçük kulakları, deri altı yağları, uzun tüyleri ve soğuktan uyarlanmış kan gibi özelliklere sahip olacaktır. Bu özellikler için mamut genleri güçlü gen düzenleme aracı olan CRISPR kullanılarak filin DNA’sına eklenmektedir.

Yapılan bu çalışma hala çok olağan olmamasına rağmen Pliyosen Park’ının yapımının başlaması için iyi bir başlangıç olabilir. Bu büyük çaba gerektiren çalışma sonunda başarılı olursa en son insan ataları tarafından canlı olarak görülen bir türün geri getirilmesine neden olacaktır.

‘Mammuthus meridional‘ iskeleti, İtalya’nın Nazionale d’Abruzzo Müzesinde sergilenmektedir.

Proje üzerinde çalışan ekip, bu embriyolarının birini tam boyutlu bir ‘mammophant‘a başarılı bir şekilde dönüştürülürse eğer dişi bir fil kullanılmayacağını bunun yerine yapay bir rahimde yetiştireceklerini ifade etmektedirler. Daha önceye kadar bu yöntem denenmediği ve kesinliği olmayan bir durumda da olsa neslinin tükenme tehlikesinde olan fil türlerinin hiç birini riske atmayacaklarını söylemektedirler.

Bu proje, özellikle modern ortamlara kitlesel bir canlı geri getirmek için acele edilmemesini düşünen bir kaygıyı da beraberinde getirmektedir. Çünkü günümüzdeki hayvanların vahşi doğada bu tür canlının geri getirilmesine karşı vereceği tepkinin derin bir belirsizlik olduğunu bilmekteyiz.

*CRISPR: Clustered regularly interspaced short palindromic repeats ( Düzenli aralıklarla bölünmüş palindromik tekrar kümeleri)

  • https://www.theguardian.com/science/2017/feb/16/woolly-mammoth-resurrection-scientists
  • http://www.iflscience.com/plants-and-animals/crispr-scientists-bringing-woolly-mammoths-back-dead/
Total
1
Shares
Bir cevap yazın

Benzer İçerikler