Aspendos Antik Kenti’nde 2000 Yıllık Dükkan Kompleksi Ortaya Çıkarıldı

Aspendos Antik Kenti Hakkında

Biri küçük biri büyük iki tepe üzerine kurulan Aspendos Antik kenti, gerek zaman zaman sanatsal ve kültürel organizasyonlara ev sahipliği yapan antik tiyatrosu, gerekse su kemerleri ile gelen turistleri kendine hayran bırakan bir kenttir. Bir çok uygarlığa da ev sahipliği yapmış olan Aspendos Antik Kenti’nin , Roma İmparatorluk döneminde yapılan tiyatrosu ve su yolları, Bizans ve Selçuklu dönemlerinde de kullanım görmüştür.

Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Belkıs köyünde yer alan antik kent, Eurymedon nehrinin hemen yanında bulunmakta. Eurymedon yani Köprüçay nehrinin limana bağlanması ile de tarih boyunca ele geçirilmek istenen ticaret merkezlerinden biri olmuştur Aspendos.

Antik Kentteki Çalışmalar 2008 Yılında Başladı

2008 yılında yüzey araştırması ile çalışmalara başlanan kentte, 2014 yılından beri Bakanlar Kurulu kararı ile Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Veli Köse başkanlığında kazı çalışmaları sürdürülüyor. 2017 kazı sezonunda iki katlı dükkan kompleksi olduğu düşünülen bu yapılarda kazı çalışmaları sürdürülmüş olup bunu görüşü destekleyen pek çok buluntu ele geçirilmiştir. Buluntulara göre bu yapılarda değerli materyallerin satıldığı ya da yapıların depo veya ofis olarak kullanıldığı söylenebilir. Hellenistik ve Roma dönemine ait Pers standardında basılmış sikkeler çıkan buluntular arasında yer alırken, Aspendos’un Akdeniz dünyasının en geçerli parasını bastığını belirtmek gerekmektedir. Bu bağlamda Aspendos’un ekonomik bağlılığının bulunmadığı ve önemli bir ticaret kenti olduğu söylenebilir. Erken Hellenistik dönemde en çok kullanıma ulaşmış olan Aspendos sikkelerinin ön yüzlerinde at protomu yer alırken arka yüzlerinde sapan taşı ya da sapan atan adam yer almaktadır.

Kazılar esnasında sikkeler dışında camdan mini amphoralar, koku ve yağ şişelerine ait parçalar, kandiller, kemik objeler, bronz kemer tokası, çok sayıda çivi, terracotta figürinler, yüzük ve yüzük taşları gelen diğer buluntular arasındadır. Ayrıca mekanların duvar diplerinde zemine düşmüş duvar resmi parçaları tespit edilmiştir.

Anadolu Ajansı muhabirinin yaptığı röportajda Doç. Dr. Veli Köse ” Bir antik kentte iki katlı dükkanların ve kompleks şeklinde inşa edilmiş bir alanın varlığı, iş yerlerinin bulunması, buranın ticari açından önemli bir merkez olduğunu gösteriyor. Bunu yazıtlardan da biliyoruz. Aspendos özellikle buğday ve at yetiştiriciliğiyle ünlü bir kent.” ifadelerini kullanmıştır.

 


KAYNAKÇA
Arkeofili
geziantalya.com
antalyamuzesi.gov.tr
Total
75
Shares
Bir cevap yazın

Benzer İçerikler