Arkeoloji Meraklılarına Tavsiye 10 Kitap

Arkeoloji ile ilgisi olan ve bu alanda kendini geliştirmek isteyen okurlarımıza tarihi konuları ve arkeolojiyi daha iyi anlamaları için tavsiye 10 kitap derledik.

1) Eski Yunan ve Roma Tarihine Giriş- Oğuz Tekin

Eski Yunan ve Roma dünyası; siyaset, hukuk askerlik, mimarlık, sanat,düşünce ve tarih yazıcılığı alanlarında günümüzde Batı uygarlığı üzerinde çok önemli etkiler bırakmıştır. 3.500 yıllık bir tarihi gelişimi ele alan kitap duru ve yalın bir dil ile yazılmıştır.

2) Anadolu Uygarlıkları- Ord.Prof.Dr.Ekrem Akurgal

Anadolu’nun M.Ö. 2500- M.S.395 tarihleri arasını detaylı bir şekilde ele alan Akurgal, Bizans, Selçuk ve Osmanlı kültürlerini de toplu bir bakış açısı ile ele almıştır. Eser arkeologlara,sanat tarihçilerine, mimarlara ve sanatseverlerie yardımcı olacaktır.

3) 50 Soruda Arkeoloji- Mehmet Özdoğan

Bilim ve Gelecek Kitaplığının sekizinci kitabı olan ”50 Soruda Arkeoloji” kitabı jeoloji ve bioloji ışığında arkeolojik açıklarmaların olduğu bir içeriğe sahiptir.

4) Bedrettin Cömert- Mitoloji ve İkonografi

Arkeolojik buluntuları daha kolay ve daha sağlıklı yorumlayabilmemiz için mitoloji konularına vakıf olmamız gerekmektedir. Mitoloji alanında arkeologların el kitabı diyebileceğimiz ”Mitoloji ve İkonografi” eseri içeriğinde Yunan Mitolojisi, Tevrat, İnciller ve Bazı Aziz ve Azizeler’i barındırır.

5) Arkeoloji Sözlüğü- Secda Saltuk

1983 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü mezunu olan Arkeolog Secda Saltuk, 2.sınıf öğrencisiyken terminoloji fişlerini hazırlamıştı. 1989 yılında tamamlanan çalışması günümüzde ”Arkeoloji Sözlüğü” olarak arkeoloji öğrencilerine yarar sağlamaktadır.

6) Bu Koca Taşları Nasıl İşlediler, Nasıl Kaldırdılar ? – Orhan Bingöl

Eserin başlığından da anlaşılacağı gibi antik dönem tapınaklarının ve farklı mimari öğelerin,taş ocaklarının nasıl işlendiğini anlatan bir eserdir.

7) Arkeolojinin Politikası ve Politik Bir Araç Olarak Arkeoloji- Mehmet Özdoğan

Türkiye’nin kültür politikasının ve arkeolojinin yerli sorunlarının ele alınıldığı eser Türk Arkeolojisi üzerine de çalışmaların anlatıldığı, muhakkak kültür konusunu dert edinen her bireyin okuması gereken bir kitaptır.

8) Toprağın Altındaki Geçmiş Arkeoloji,Sorunlar,Öneriler,Kazılar

”Toprağın Altındaki Geçmiş: Arkeoloji” başlığı altında bu kitapta değerli hocalarımınızın farklı konularda ve farklı kazı çalışmaları hakkında yazılarının bulunduğu bir eserdir. Toplam yirmi yazı bulunmaktadır. Katkıda bulunanlar: Ekrem Akurgal, Ara Altun, Nuşin Asgari, Nezih Başgelen, Halet Çambel, Ali M.Dinçol, Veysel Donbaz, Refik Duru, Afif Erzen, Deniz Esemenli, Ufuk Esin, Çelik Gülersoy, Jale İnan, Alpaslan Koyunlu, Mehmet Özdoğan, Cevdet Saral, Ümit Serdaroğlu, Veli Sevin, Nurettin Yardımcı

9) Antik Çağda Kentler Nasıl Kuruldu? – R.E. Wycherley

Hellen mimarlığını konu ala eser klasik arkeologlarının el kitabıdır. Eser eski Hellen kentinin biçimini ve kentteki belirli mimari öğelerin yerini tanımlaması açısından önemli değerlendirmeler içermektedir. Ayrıca kent oluşu incelenirken kültürel, sosyal ve siyasal faaliyetlerde de açıklamalara yer verilmiştir.

10)Arkeolojik Kazı Sistemi El Kitabı – Veli Sevin

Geçmişe her zaman ayrı bir ilgi duyan insanoğlu arkeolojinin olmazsa olmazı kazılara da o denli ilgi duymuştur. Veli Sevin’in resimler ile anlattığı kazı teknikleri ve örenyer açıklamaları dikkatinizi çekecektir.

Total
2
Shares
Bir cevap yazın

Benzer İçerikler