Araştırmalarınızda Faydalanabileceğiniz Online Arşivler

Bu yazımızda, gerçekleştireceğiniz araştırmalarınızda faydalanabileceğiniz ücretsiz arşivlerden bahsedeceğiz. Lütfen listede eksik gördüğünüz, platformları yorum olarak sizde aşağıda paylaşınız.

1. YÖK Tez Merkezi

En bilindiklerden birisi olan YÖK Tez Merkezi, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına bağlıdır. Türkiye’de yazılmış olan tüm tezler bu sistem içerisinde yer almaktadır. Yazarlar tarafından kısıtlanmamış tezlerin tamamına bu sistem üzerinden erişebilirsiniz. Genelde eski tezler yazarlar tarafından kısıtlanmış olarak görünmektedir. Ayrıca yeni yönetmeliklere göre hazırlanan tezlere, erişim engeli koymak oldukça zordur. Tecrübe ettiğimiz kadarıyla sadece tezin yazıldığı Anabilim Dalı kurulu karar aldığında teze erişim engeli gelmektedir.

2. Academia

Academia, Eylül 2008 yılında Richard Price tarafından kurulmuş, bir nevi sosyal ağ sitesidir. Akademisyenlerin yada araştırmacıların kendi profillerini oluşturdukları ve yayınlarını paylaştıkları bir sitedir.

3. JSTOR

JSTOR, 1995 yılında kurulmuş akademik yayınların dijitalleştirilerek yüklendiği bir arşiv sitesidir. Bu site üzerindeki tüm makaleleri ücretsiz olarak okuyabilirsiniz. İndirme yapabilmeniz için 2 alternatif yöntem mevcuttur. İlkinde makalelere ücret ödeyerek indirebilirsiniz. İkinci yöntem ise, eğer bir üniversite yada enstitü ile bağlantınız bulunuyorsa yayınları ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

4. Dergipark

Dergipark, Tubitak‘a bağlı olarak çalışmaktadır. Türkiye’de yayınlanan, açık erişime sahip ve editörlü dergilerden oluşan bir veritabanına sahiptir. İçerisindeki tüm makalelere ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz.

5. Archive

Archive.org içerisinde milyonlarca kitap, video, kayıt vs. bulunan, kar amacı gütmeyen bir dijital arşiv sitesidir.

6. TRDizin

TRDizin, Tubitak bünyesinde kurulmuş bir sistemdir. İçerisinde binlerce dergi yer almaktadır. Dergileri filtreleyerek kendi alanınızdaki dergileri görüp literatür takibi yapabilirsiniz. Sistemdeki tüm dergilerde yayınlanan tüm makalelerin yazar, özet, atıf sayısı, kaynakça gibi bilgilerine kolayca ulaşabilirsiniz. Ayrıca Tubitak ile ilgili dergi arasında eğer anlaşma varsa yayınların tam metnine de ulaşabilirsiniz.

Yukarıdaki online arşivlerin dışında elbette çok sayıda dijital arşiv bulunmaktadır. Fakat biz bu yazıda daha önce kullandığımız en işlevsel arşivlere yer verdik. Sizinde kullandığınız ve memnun kaldığınız adresler varsa lütfen yorum kısmında paylaşınız ve bizde içeriğimize ekleyelim.

Total
1
Shares
Bir cevap yazın