3500 Yıl Sonra Hititlerin Bahar Bayramı Kutlandı

Anadolu’nun eski uygarlıklarından olan Hititler geçmişten bir çok izler bırakmıştır. Hititlerin bir bahar bayramı olan “Purulliya Bahar Bayramı”, günümüzde tekrar başkent Hattuşa (Çorum) kentinde kutlandı. M.Ö 3500 yıllık olan bayram, Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı’nda düzenlenen tören ile geçmiş dönemin şartlarına uygun halde yapıldı.

Boğazkale Kaymakamlığı ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün organize edilen program kapsamında Hitit medeniyetinde bahar bayramı olarak kutlanan “Purulliya”nın canlandırılması amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Hititlerin birebir bu bayramları yazılarına aktarması ve günümüze kadar gelip kaynak olması bu anlamda önemli faktör olmuştur.

 

Hititler bayramlara çok önem verirdi ve dönemlerinde 200’e kadar bayramları olduğu; kutlandığı biliniyor. En önemli bayramları olan Purulliya baharın gelişi Anadolu coğrafyasının önemli bölgesinde bu zamana kadar öneme alınmaması ama Belediye Başkanı Osman Tangazoğlu da Hattuşa’nın dünya markası olduğunu ancak turizmden hak ettiği değeri görmemesine dikkat çekerek, bu organizasyonların devam edeceklerini belirtti.

Erdal Şahin yönetiminde Hitit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğrencileri tarafından Purulliya Bayramı kutlamaları canlandırıldı.  Bayramda işlenen ritüeller, Kral, kraliçe, büyücü, asker, halkı yansıtan dönemin kıyafetlerini giyen öğrenciler organizasyona katkı sağladılar.

Purulliya isim anlamını ”toprak” olarak Hattice‘ den alır.

Kaynak: AA

 

Total
106
Shares
Bir cevap yazın

Benzer İçerikler