2018 Uluslararası Müzeler Günü ve Avrupa Müzeler Gecesi

Dünya kültür mirasının korunması ve müzeciliğin tanıtılması amacıyla Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) tarafından dünya çapında 1977’den bu yana her yıl 18 Mayıs’ta “Uluslararası Müzeler Günü” kutlanmaktadır.

1977’de müzelerin toplumun gelişimindeki rolüne dair toplumsal farkındalığı geliştirmek amacıyla “Uluslararası Müzeler Günü” oluşturulmuştur. O tarihten bu yana gitgide artan bir ilgi söz konusu olmuştur. 2009’da 90’dan fazla ülkede 20 bini aşkın müze bu etkinliğe ev sahipliği yapmıştır. Bu sayı 2010 yılında 98 ülkede, 2011’de 100, 2012’de ise 129 ülkede 30 bin müzeye ulaşmıştır.

Uluslararası Müzeler Günü 2018’nin teması ise, “Hiper Bağlantılı Müzeler: Yeni Yaklaşımlar, Yeni Kitleler” 

“Kurdukları tüm bağlantıları / ilişkileri dikkate almadan müzelerin rolünü anlamak imkânsızdır. Müzeler kendi  yerel topluluklarının, kültürel arkaplanlarının ve doğal ortamlarının ayrılmaz bir parçasıdır. Koleksiyonlarına farklı biçimde yaklaşırken, müzeler teknoloji sayesinde artık çekirdek ziyaretçinin ötesine geçerek yeni topluluklara ulaşabilir: Bu koleksiyonun dijitalleştirilmesi, sergilere multimedya öğelerin eklenmesi ya da ziyaretçilerin sosyal medyada deneyimlerini paylaşabildikleri bir hashtag kadar basit bir şey de olabilir.

Ancak bütün yeni bağlantıların teknoloji sayesinde olması gerekmiyor. Müzeler toplumla ilişkilerini / bağlantılarını korumaya çalışırken, dikkatlerini yerel topluluklara ve onları oluşturan çeşitli gruplara kaydırıyorlar. Sonuç olarak, geçtiğimiz yıllarda azınlıkların, yerli halkların ve yerel kurumların işbirliği ile müzeler tarafından düzenlenen sayısız ortak projenin doğuşuna tanıklık ettik. Müzeler, yeni toplulukların dikkatini  çekmek ve onlarla olan bağlarını güçlendirmek için koleksiyonlarını yorumlamanın ve sunmanın yeni yollarını bulmalılar.

Tüm dünyada her türden kültür kurumlarını bu kutlamaya katılmaya ve onları kendi topluluklarına, kültürel arka planlarına ve doğal ortamlarına bağlayan tüm bağlantıları keşfederek koleksiyonlarına olan yaklaşımlarını değiştirmeye davet ediyoruz.”

Müzeler Günü etkinlikleri çerçevesinde, ülkemizde de 1982 yılından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığınca her yıl 18-24 Mayıs tarihleri arasında “Müzeler Haftası” kutlamaları gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda bu yıl 37’ncisi gerçekleştirilecek olan Uluslararası Müzeler Günü, 18 Mayıs Cuma günü tüm müzelerimizde yoğun bir katılımla kutlanacaktır.

“Avrupa Müzeler Gecesi”

Avrupa Konseyi, UNESCO ve ICOM’un himayelerinde düzenlenen “Avrupa Müzeler Gecesi” etkinliği kapsamında, 18 Mayıs 2018 Cuma günü Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 36 müze, kapanış saatinden itibaren saat 23:00’e kadar ücretsiz olarak ziyarete açık olacak.

“Avrupa Müzeler Gecesi” Etkinliği Kapsamında Müzeler Günü’nde Saat 23’e Kadar Açık Olan Müzeler:

18 Mayıs 2018 Avrupa Müzeler Gecesi’nde Türkiye çapında geceye kadar açık olan müzeler:

1- Adana Müzesi
2- Amasya Müzesi
3- Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi
4- Ankara Etnografya Müzesi
5- Antalya Müzesi
6- Alanya Müzesi
7- Side Müzesi
8- Demre Likya Uygarlıkları Müzesi
9- Aydın Müzesi
10- Burdur Müzesi
11- Bartın Müzesi
12- Çorum Müzesi
13- Edirne Müzesi
14- Edirne Türk-İslam Eserleri Müzesi
15- Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi
16- Gaziantep Arkeoloji Müzesi
17- Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi
18- Hatay Arkeoloji Müzesi
19- İstanbul Arkeoloji Müzeleri
20- İstanbul Ayasofya Müzesi
21- İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi
22- İzmir Arkeoloji Müzesi
23- İzmir Atatürk Müzesi
24- İzmir Efes Müzesi
25- İzmir Ödemiş Müzesi
26- Kahramanmaraş Müzesi
27- Kastamonu Müzesi
28- Kocaeli Müzesi
29- Konya Mevlana Müzesi
30- Konya Karatay Çini Eserler Müzesi
31- Mardin Müzesi
32- Mersin Müzesi
33- Muğla Fethiye Müzesi
34- Muğla Marmaris Müzesi
35- Niğde Müzesi
36- Sivas Müzesi
37- Sinop Müzesi
38- Şanlıurfa Müzesi
39– Şanlıurfa Haleplibahçe Mozaik Müzesi

 

  1. http://mmkd.org.tr/2018-uluslararasi-muzeler-gunu/
  2. http://teftis.kulturturizm.gov.tr/TR,14763/muzeler-haftasi-kutlama-yonergesi.html
  3. http://www.kulturvarliklari.gov.tr/TR,160841/avrupa-muzeler-gecesi-etkinligi-kapsaminda-muzeler-gunu-.html
Total
1
Shares
Bir cevap yazın

Benzer İçerikler