16. Vehbi Koç Ödülü’nün Sahibi Zeynep Ahunbay Oldu

 Türkiye’nin en önemli ödüllerinden Vehbi Koç Ödülü sahibini buldu.

Türkiye’nin, ilk özel vakfı olarak kurulan Vehbi Koç Vakfı’nın her sene sırasıyla kültür, eğitim ve sağlık alanlarında vermiş olduğu ödül İş Sanat Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle, on altıncı Vehbi Koç Ödülü sahibini buldu. Vehbi Koç Ödülü, insanların yaşam kalitesini arttıran şahıs ya da kurumları bu anlamda teşvik etmek amacıyla veriliyor.

Bu sene ödülü Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç’tan, kültürel ve tarihi miras alanında yaptığı çalışmaları nedeniyle Prof. Dr. Zeynep Ahunbay aldı.

Prof. Dr. Mehmet Özdoğan başkanlığındaki, Prof. Dr. Engin Akyürek, Prof. Dr. Sema Doğan, Prof. Dr. Aslı Özyar, Prof. Dr. Turgut Saner’den oluşan Seçici Kurul tarafından hazırlanan ödül gerekçesi, ödülü veren Ömer M. Koç tarafından şu şekilde okundu:
‘ Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, arkeolojik alanlardan Osmanlı yapılarına çok geniş bir yelpazede kültür varlıklarının korunması konusunda yaklaşım geliştiren ve bunu restorasyon uygulamalarıyla da örnekleyen bir bilim insanıdır. Dünyanın önde gelen koruma uzmanlarındandır. Türkiye’de mimarlık mirasının korunmasının sağlam bir bilim disiplini olarak gelişmesinde önder kimliği olan Ahunbay, yetiştirdiği çok sayıda öğrencisiyle de bu alanda kurumsallaşmanın yerleşmesine büyük katkı sağlamıştır.
Günümüzde kültür mirası üzerindeki baskı giderek artarken Zeynep Ahunbay gibi korumaya gönül vermiş uzman bilim insanlarının varlığı daha da önem kazanmaktadır. Baskı büyüktür, korunması gerekenler çoktur ve bu çabanın samimi savunucuları azdır. Ahunbay, kültür mirasının bilimsel esaslar doğrultusunda korunması konusunda tutum, görüş ve uygulamalarıyla yalnızca ülkemizde değil, dünyada saygın bir konum edinmiştir. O, mimari ve arkeolojik koruma alanındaki yılmaz mücadelesini kibar ve sakin kişiliğiyle sürdürme. ‘

  Prof. Dr. Zeynep Ahunbay Kimdir?

İTÜ Mimarlık Fakültesinden 1970’de yüksek mühendis-mimar olarak mezun olan Ahunbay, ardından Mimarlık Tarihi ve Restorasyon kürsüsünde asistan olarak görev almaya başladı. Yüksek lisansını İngiltere’de tamamlayan Ahunbay, doçentlik unvanını aldıktan sonra ‘ Mimar Sinan’ın Eğitim Yapıları ‘ üzerine çalışmaya başlar.

Side, Apollo Tapınağı’nın belgelerinin tamamlanması, Türkiye’de pek çok yerin sit alanı olarak kabul edilmesi ve korunması aşamalarında önemli adımlar atmış olması, Ayasofya güneybatı köşesi ve Zeyrek Cami  restorasyonunda görev almış olmasının yanısıra UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) ve ICOMOS (Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi) gibi önemli uluslararası kurum ve kuruluşlara üye olarak ödülü almaya hak kazanmıştır.

KAYNAK : DHA, 1 , 2
Total
1
Shares
Bir cevap yazın

Benzer İçerikler