Sergi: Eşsiz Bir Tanıklığı Keşfederken Ernst Krickl’ın Likya Günlüğü, 1892

Antalya’nın önemli kültür sanat merkezlerinden birisi olan Antalya Kültür Sanat (AKS), “Eşsiz Bir Tanıklığı Keşfederken Ernst Krickl’ın Likya Günlüğü, 1892” sergisine ev sahipliği yapıyor. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde kurulmuş olan AKS geçmişte pek çok sergiye ev sahipliği yaptı ve yapmaya devam ediyor. Sergi 3 Eylül 2017 tarihine kadar ziyaretçilere açık olacak.

 

Eşsiz Bir Tanıklığı Keşfederken Ernst Krickl’ın Likya Günlüğü, 1892 Sergisi

Osmanlı’nın batıya açılmaya başlamasıyla ve Avrupa’da arkeolojinin bir bilim dalı olarak gelişmeye başlamasıyla, Anadolu 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Avrupalı araştırmacılar tarafından ulaşılabilir bir keşif alanı olmuştur. Pek çok ülke araştırma ekipleri göndererek Anadolu’yu belgelemeye başladılar.

Bu ekiplerden birisi Viyana Bilimler Akademisi ve Viyana Üniversitesiydi. Araştırma bölgesi olarak Karia, Lykia, Pamphylia ve Pisidia bölgelerini seçmişlerdi. Keşif gezilerinde mimari kalıntılar ve epigrafik eserler kaydediliyor, bölgelerde haritalar çıkarılıyor ve bazı eserler Avusturya-Macaristan İmparatorluk Ailesi Koleksiyonu için Viyana’ya götürülüyordu. 1892’de yapılan gezide, askeri sicilinde sanatçı, steno katibi, fotoğrafçı ve ressam olarak tanımlanan Yüzbaşı Ernst Krickl da yer aldı. Yaptığı çizimler yüzyıl süresince bilimsel araştırmalara eşlik edecek nitelikteydi.

Krickl, yolculuğunda tuttuğu notları ve “görev dışı” çektiği fotoğrafları, sonrasında 3 albümde topladı. Bu anı albümleri bölgemizin 123 yıl önceki tarihimizi gözler önüne seriyor.

Sergiden Fotoğraflar

 

E. Krickl’ın Albümleri Kitabı

Krickl’ın albümleri Suna İnan Kıraç Vakfı tarafından hem Türkçe hemde İngilizce olarak kitap haline getirildi. Ne yazık ki fiyatı 180-200 TL civarında.

Kitap Tanıtım Bülteni;

19. yüzyıl sonlarında Güneybatı Anadolu’nun antik Lykia bölgesinde ilk incelemelerini yapan Avusturyalı bilim adamlarının 1892 yılında düzenlediği üçünçü geziye, Avusturyalı istihkam yüzbaşısı Ernst Krickl da katılmış ve yaptığı çizimler, çıkardığı haritalar ve çektiği fotoğraflarla, Lykia araştırmalarının bu aşamasına önemli katkılarda bulunmuştu. 1892 Lykia Günlüğü, Ernst Krickl’ınbu gezi sırasında çektiği fotoğraflarla tuttuğu notlardan oluşan çok değerli üç albümü, yüz yılı aşan bir sürenin ardından, tıpkıbasımları ve günümüz değerlendirmeleriyle yeniden gün ışığına çıkarıyor. 1892 Lykia Günlüğü’nde 19. yüzyıl sonlarının genç bir istihkam subayı, kendisine bütünüyle yabancı ama bugün bizim için bile birçok şeyiyle değişmiş bir dünyayı dönemin önemli bilim adamlarının eşliğinde gezerken, bize de adım adım gezdiriyor, anlatıyor, tanıtıyor.

 

Total
1
Shares
1 yorum
Bir cevap yazın

Benzer İçerikler