Sanat Tarihi Sınavı İçin Taktikler

Sınava girmekten hoşlanan insana pek rastlamayız. Bir de sınavın amacını ve yöntemini kavrayamamışsanız, çalışma biçiminiz doğru değilse, yanlışsa, sınav, bilgilerinizi pekiştirmek için iyi bir fırsat olmayacaktır. Tam tersine, sizi konudan büsbütün soğutabilecek, moral bozucu, tatsız bir deneyim olur. Tipik bir sanat tarihi sınavı, öğrendiğiniz sanat yapıtları, sanatçılar ve kültürlere ilişkin bilgilerinizi ve bu bilgileri gerek verilen okumaları gerekse diğer ders araçlarını kullanarak yorumlama becerinizi test eder. Peki bir sanat tarihi sınavından geçebilmek veya yüksek not alabilmek için soruları nasıl yanıtlamamız gerekiyor?

 

 

Yazmadan önce düşünün

Sınavlarda çoğu öğrencinin ekranda bir görüntü belirir belirmez, hemen kaleme sarıldığına tanık oluruz. Bu iyi bir fikir değil. Öğrenciler, her ne kadar yazma süresinin azlığından endişe etseler de gerçekte süre onlara yeterlidir. Düşünmeye zaman ayırın ve  yanıtınızdan emin olun. Gerginseniz ilk bakışta hataya daha kolay düşersiniz.

Soruyu dikkatlice okuyun

Soruda ne sorulduğunu anladığınızdan emin olun. Bu size aptalca gelebilir ama çoğu öğrenci ya görsellerle ilgili çok genel bir analiz sunuyor ya da farklı bir soruya yanıt veriyor. Sorunun kilit niteliğindeki kısımlarının altını çizip numaralandırın, böylece bütün önemli noktaları işlemeye hazır olursunuz.

Yazmadan önce taslak çıkarın

Yanıtı yazmaya başlamadan önce taslağını çıkarmak önemlidir.Otuz dakikalık bir inceleme yazmak için, taslağa tam on dakika ayırmanızı öneririm. Bu düşüncelerinizi düzenlemenize ve sorulara olabildiğince tam yanıtlar vermenize yardım eder. Öğretim görevlileri soruya tutarlı ve odaklanmış bir yanıt ister, sayfalar dolusu yazı değil. Önemli noktaları es geçmediğinizden emin olmak için yazarken taslağınıza göz atmayı unutmayın.

 

Slaytlara bakmaya devam edin

Gerek slayt tanımlamalarında gerekse inceleme sorularında doğru yolda olduğunuzdan emin olmak için, arada bir durup görsellere bakın. Yazarken ve soruya gömülmüşken slayta bakmak bazen yeni düşünceler uyandırıp yazdıklarınızı gözden geçirmenize yardımcı olur.

 

Net olun

Yorumunuzu desteklemek için resimlerin anahtar nitelikteki görsel öğelerini ayrıntılı olarak ele alın. Kültürel olaylara gönderme yaparken net olun. Aynı şekilde okumalara atıfta bulunurken de net olmanızda fayda var. Okumaların sunduğu bilgileri ve fikirleri anlayabildiğinizi ve onları kullanıp kapsamlı bir yorumda bulunabildiğinizi gösterin. Çalışmalarınızdaki kitapların adlarını ve yazarlarını belirtin, böylece hocanız kaynağınızı görmüş olur.

 

Açık ve özlü olsun

Soruyu yanıtlamaya odaklanın ve konuyla doğrudan ilgili olmayan bir yığın ek bilgi sıralamayın. Beş paragraflık bir yazı düzeni (giriş, onu destekleyici nitelikteki üç paragraflık gelişme ve sonuç) genellikle yeterli olur. Giriş paragrafında ana fikrinizi ya da tezinizi dile getirin. Gelişme bölümünde her bir paragraf için açıkça anlaşılan bir konu cümlesine yer verin. Sonuç paragrafında ise savlarını özetleyin ya da açımlayın.

 

Yazı üslubunuzu fazla dert etmeyin ama açık ve anlaşılır cümleler yazmaya çaba gösterin. Yanıtınızdaki anahtar nitelikteki birkaç terimin veya cümlenin altını çizmek, hocanızın belli başlı noktaları kolayca bulmasına yardım eder.

 

Soruya olabildiğince tam yanıt verin

Diğer tüm öğelerini bildiği halde diyelim ki yalnızca tarihini bilmediği için bir slayt tanımlama sorusuna cevap olarak hiçbir şey yazmayan çok öğrenci vardır. Tanının tümünü bilmeseniz de bildiğiniz her şeyi kağıda döktüğünüzden emin olun. Aynı şey inceleme yazısı için de geçerlidir. Eğer sorunun tamamına yanıt veremiyorsanız, olabildiğince fazla bölümünü yanıtlayın.

Zamanınızı ayarlayın

Her bir soru için belirli bir süre ayırın ve o süre bittiğinde sıradaki soruya geçin. Sonunda size zaman kalırsa her zaman geriye dönebilir ve yazdıklarınızı daha da açabilirsiniz (sınav kağıdınıza ek boşluk bırakın).

 

Sakin olun!

Öğrenciler bazen slaytları ezberleme ve slayt sınavına girme konusunda öyle gerilirler ki sınavda donup kalırlar. Sınav sırasında sakinliği korumanın çok değişik yolları vardır: sorular arasında derin nefes alıp verme, gerinmek veya bir dakikalık mola vermek gibi. Şu anda kalın: Yanıtladığınız soruya odaklanın, yeni bitirdiğiniz ya da sıradaki soruya değil. Şayet ek yardıma ihtiyacınız varsa, hocanıza ya da danışmanınıza danışarak, etkili ders çalışma, sınavda başarı ve stres atma konusunda destek alabilirsiniz.

“Sanat Tarihi sınavına nasıl çalışmalıyım?” konulu bir sonraki içeriğimizde görüşmek üzere!

 

 

(Sanat Tarihi Nasıl Yazılır?, Anna D’Alleva, Literatür Yayınları)

Total
255
Shares
Bir cevap yazın

Benzer İçerikler