Ölü Deniz Yazmalarının Bulunduğu Yeni Bir Mağara Keşfedildi

Arkeologlar, İsrail’in Judean Çölü’nde Hristiyanlığın ve Museviliğin ilk yazılı kaynaklarından biri olarak görülen Ölü Deniz yazmalarının bulunduğu bir mağara tespit ettiler.

 

Ölü Deniz Yazmaları

Ölü Deniz Yazmaları, 1947 yılında Ölü Deniz’in batı yakasında tesadüf eseri bir çoban tarafından bulunan, Hristiyanlığın ve Museviliğin en eski yazılı kaynaklarıdır. Bölgede yapılan kazı çalımaları sonucunda 11 mağarada, İbranice ve Aramice dilleri ile kağıt, deri ve bakır plakalar üzerine yazılmış 40 binden fazla el yazmasına rastlanmıştır. Yazmaların, yapılan çalışmalar sonucu mağaraya M.S. 68 yılında yerleştirildiği keşfedilmiştir.

1952-1956 yılları arasında yapılan kazı çalışmalarında bulunan yazmalardan biri

Araştırmaları yürüten Kudüs İbrani Üniversitesi’nin yaptığı açıklamada, Ölü Deniz’in kuzeybatı kıyılarındaki Kumran sit alanında bulunan mağarada, bir zamanlar 2. tapınak dönemine ait Ölü Deniz yazmalarının bulunduğunu tespit ettiklerini belirtti.

Arkeoloji Enstitüsünden Dr. Oren Gutfeld ve Ahiad Ovadia liderliğindeki araştırmacı ekibi, keşfettikleri mağaranın, Ölü Deniz yazması içeren 12. mağara olduğunu belirtti.

El yazmalarını sarmak için kullanılmış kumaş parçaları

Dr. Gutfeld, “Mağarada yazmaya rastlamadık ancak bir küpte saklanmış ve yazı yazmaya hazır hale getirilmiş parşömen parçası bulduk. Elde ettiğimiz bulgular, bir zamanlar mağarada yazmaların bulunduğunu ama bunların çalındığını gösteriyor” dedi.

Total
54
Shares
Bir cevap yazın

Benzer İçerikler