Kanuni Sultan Süleyman’ın Türbesi Bulundu

Osmanlı Devleti’ne altın çağını yaşatan ve 1566’da Zigetvar Seferi’nde hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman’ın türbesi bulundu. ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Ali Uzay Peker, Zigetvar Kanuni Sultan Süleyman Türbe Palankası Kazı ve Araştırmalarına ilişkin yaptığı açıklamada tespit edilen alanın %100 Kanuni Sultan Süleyman’ın türbesi olduğunu söyledi.

1566’da Zigetvar kuşatmasında hayatını kaybeden Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organları Zigetvar’da defnedilmiş, naaşı ise İstanbul’a nakledilmişti. Daha sonra türbe haline gelen, ancak aradan geçen yıllar içinde izi kaybolan Zigetvar’daki mezarın tam olarak nerede olduğunu bulmak için yıllar önce bir araştırma komitesi oluşturulmuştu.

KANUNİ’NİN ÖLÜMÜ BİR SÜRE GİZLENDİ

Zigetvar Kalesi’nin kuşatması sırasında hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman’ın ölüm haberi askerler arasında moral bozukluğu yaratmaması için gizlendi. Cesedi bozulmaması için iç organları çıkartılarak otağının bulunduğu yere gömüldü. Bedeni ise muhasaradan sonra İstanbul’a getirilerek Süleymaniye Camii avlusundaki bugünkü yerine gömüldü.

Kanuni’nin ölümünden sonra tahta geçen 2. Selim, babasının iç organlarının gömülü olduğu yere türbe, etrafına da külliye yaptırdı. 150 yıl kadar kalan bu yapılar daha sonra Zigetvar Kalesi’ni işgal eden Habsburg askerleri tarafından yıkıldı. Daha sonra Macarlar tarafından bu bölgeye türbe anlamına gelen “Turbek” ismi konuldu.

  2012’DEN BERİ ARAŞTIRILIYOR

ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen ‘Zigetvar Kanuni Sultan Süleyman Türbe Palankası Kazı ve Araştırmalar’ sempozyumunda projenin Türk Ekibi Başkanı Prof. Dr. Ali Uzay Peker, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, “Kanuni’nin Zigetvar’daki türbe palankasını 2012-2013 yıllarından beri araştırıyoruz. Önce Macarlar bir ekip olarak başladılar arkasından biz de dahil olduk. TİKA ve Macar Hükümeti destekliyor bu projeyi. 2015 yılından itibaren kazılara dahil olduk ve çok önemli veriler ortaya çıktı. Zigetvar’ın biraz dışında 1 saatlik bir mesafede ‘Üzüm Tepesi’ adı verilen bir yükselti üzerinde Kanuni Sultan Süleyman’ın türbesini bulduk. Yanında cami ve tekkesini, bir külliye olarak, yani bir palanka, ahşap bir savunma duvarının içinde ortaya çıktı. Evliya Çelebi zaten bu yapıdan bahsediyor, hatta yanında sonradan bir kasaba kurulduğunu söylüyor. O kasabaya daha ulaşamadık tabii, çünkü kazıların ikinci aşaması tamamlandı. Üçüncü aşama inşallah bu sene yazın yapılacak. Türbenin ortaya çıkmasından sonra cami de ortaya çıktı, tekkenin de yarısını bulduk. Şimdi palanka duvarlarının en azından bir kısmını çıkarabilirsek ve tekkenin kalan kısmını tamamlayabilirsek Kanuni’nin külliyesi genel olarak ortaya çıkmış olacak. Yakın bir zamanda ama türbe zaten çıktı içinde hatta eşkıya çukur dediğimiz Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının altın bir kaba konduğu söylenen yerde yapılan bir kazı çukuru keşfedildi. Orada da mimari parçalar bulduk. Bunlar aracılığıyla aslında 16. yüzyılda türbeye ait mimari parçalar olduğu ile ilgili bazı görüşlerimiz var, yani elimizdeki kanıtlar özgün 17. yüzyıldan görsel malzeme, daha sonra tapu kayıtları ve başka birçok kanıt zaten burasının Kanuni Sultan Süleyman’ın türbesi olduğunu göstermişti, arkeolojik kazılar bunu teyit etti” şeklinde konuştu.

prof. dr. ali uzay peker

“BURANIN BİR OSMANLI YERLEŞKESİ OLDUĞUNA DAİR HİÇBİR ŞÜPHEMİZ YOK”

Kazıların bu yaz Ağustos-Eylül aylarında tekrar başlayacağını bildiren Prof. Dr. Peker, “Tekkenin kalan kısmını ortaya çıkarmayı düşünüyoruz ve dolayısıyla türbe, tekke, cami arasındaki mimari ilişkileri görmüş olacağız. Çeşitli küçük buluntular da var elimizde. Osmanlı sikkeleri, kama, bıçak, seramik parçaları, şömine parçaları gibi buluntular da var. Bunlar zaten burasının Osmanlı yerleşkesi olduğunu kanıtladı. Dolayısıyla artı mimari planlar daha evvel var olan çizimlerle teyit edildi, onlar da aynı şeyi gösterdi. Yani biz kazı çalışmalarına devam ediyoruz ve yüzde 99’u da aşarak artık yüzde 100 Kanuni Sultan Süleyman’ın türbesini bulduğumuzu söylüyoruz” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: İHA

Total
140
Shares
Bir cevap yazın

Benzer İçerikler