Domates’in 50 Milyon Yıl Önceki Ataları Patagonya’da Bulundu

Kendileri birbirinden farklı 2 tane fosiller ve tam 52 milyon yaşındalar.

 

Patagonya’da, Laguna del Hunco yakınlarında bir taşın arasına sıkışmış halde bulunmuşlar. Patagonya için Güney Amerika’nın en uç noktası. Hatta dünyanın en uç noktasıda diyebiliriz. Belki de bu nedenle bilimsel adlarını “Physalis Infinemundi” koymuşlar, yani “dünyanın sonundaki altın çilek”

Her ikisi de kâğıtsı kabuğa sahip olan ve yer kirazı ile tomatillonun bir karışımını andıran bitkiler, Solanaceae (Patlıcangiller) familyasının bir üyesi ve dolayısıyla bugünkü domates ve tomatilloyla, hatta patates, dolmalık biber, patlıcan ve tütünle de akrabalar. Aslında bitkinin munis petunyadan zehirli güzelavrat otuna birbirine benzemez pek çok akrabası var.

Fosiller, bir krater gölü olan Laguna del Hunca’da bulundu. Laguna del Hunco’nun çevresi bugün fazlasıyla kuru ve ıssız, ancak 56 milyon yıl öncesinden 33,9 milyon yıl öncesine uzanan Eosen çağında bölgenin iklimi tropikaldi. Bu nedenle bilimciler, bugün Antarktika buzullarının uzandığı bölgede, o çağda benzer bitkilerin yaşamış olabileceğini varsayıyor.

Science dergisinde geçtiğimiz günlerde yayımlanan çalışmanın yazarlarından, yerbilimci Peter Wilf, fosilleri bugün yaşayan tüm potansiyel akrabalarıyla karşılaştırarak her detayı dikkatlice analiz ettiklerini ve bulguların dünyanın ilk physalis, bildiğimiz adıyla “altın çilek” fosilini işaret ettiğinden şüphe duymadıklarını söylüyor. Ayrıca Physalis infinemundi, Solanaceae familyasının en yaşlı fosili.

Wilf’e göre ayrıca, antik tomatillolardan çok azının bu tür kâğıtsı kabuk geliştirdiğini, dolayısıyla bu fosillerin çok özel ve ender olduklarını belirtiyor. Bitkilerin neden bu tür bir kabuk geliştirdiğini, bölgenin o zamanki nemli göl kenarı iklimiyle ilişkilendiriyorlar.

Kâğıtsı kabuklar, bitkinin su üstünde yüzebilmesini sağlıyor, böylece içlerindeki meyve ve tohumlar suya batmıyor.Kâğıtsı kabuklar bugün tomatillolarda halen mevcut ancak domates bugünlere gelirken bir yerlerde vahşi kuzeninden kalan bu koruyucu kabukları kaybetmiş.

Science Mag’in oluşturduğu video

 

Total
14
Shares
Bir cevap yazın

Benzer İçerikler