2500 Yıllık İznik Surları Yıkılma Tehlikesi Yaşıyor

İznik’te Milattan Önce 4. yüzyılda yapımına başlanan yaklaşık 2500 yıllık tarihi surlar ve burçlar yıkılma tehlikesi yaşıyor.Restorasyonu yapılmamış yapıdaki dev çatlaklar vatandaşların tepkisini çekiyor.Geç Roma döneminde yapımına başlanan burç ortadan ikiye ayrılıp yıkılabilir.Bursa’nın İznik ilçesinde bulunan tarihi surlarda oluşan büyük çatlak çevre halkını korkutuyor.Vatandaşlar, orta şiddetli bir depremde yıkılması olası burçlar için yetkililerden yardım istedi.Derin çatlaklar sebebiyle ikiye ayrılmak üzere olan Yenişehir Kapı’da tedbir alınması isteniyor.

Roma döneminde inşa edilmeye başlanan surlar,üç döneme ışık tutarken,Roma,Bizans ve Osmanlı döneminde onarım gördü.Savaşlar ve depremler sebebiyle yıkılan surlar,şimdilerde ise dev çatlaklar nedeniyle yıkılması an meselesi.

Kenti yaklaşık olarak 5 kilometre çevreleyen surların yüksekliğinin 15 metreyi bulduğunu belirten vatandaşlar, yapılan onarımların asırlık tarihi ayakta tutmuş olacağını belirtti.

Bithynia döneminde (Milattan Önce 4. yüzyıla tarihleniyor) inşa edilmeye başlanan surlar,Roma ve Bizans dönemlerinde yeni eklentilerle günümüzdeki şeklini almıştır.Kentin çevresini beş kenarlı çokgen şekilde kuşatan surlar yaklaşık olarak 4970 metre uzunluğundadır.Yüksekliği 10 ile 13 metre arasında değişkenlik gösteren surlarda,yuvarlak ve kare olmak üzere 114 burç vardır.İznik’in iki ana caddesinin kesiştiği noktadan bakıldığında,dört ana kapı görülür.Bunlar İstanbul Kapı,Lefke Kapı,Göl Kapı ve Yenişehir Kapı’dır.

Kapıların görsellerini sizler için derledik ;

Lefke Kapı

1800’lü yıllarda Anadolu’yu gezen bir seyyahın günlüğünden Göl Kapı
Yenişehir Kapı
KAYNAK:1,2
Total
1
Shares
Bir cevap yazın

Benzer İçerikler